Смяна на тазобедрена става

Смяна на тазобедрена става

ddили тазобедрено ендопротезиране се извършва при множество състояния като: болка, ограничаване на движенията в ставата, счупване, заболявания на костта. Има множество достъпи и начини за смяна на тазобедрена става.

Кога се налага ендопротезиране?

Най-често при напредване на артрозна болест на тазобедрената става, коксартроза, се появяват болки. Първоначално болката може да се появи само при натоварване и обикновено се третира с обезболяващи  медимекаменти. Ежедневни движения като ходене, сядане и ставане започват да бъдат все по- трудни и ограничени от болката. В един момент дори обуването на обувки става невъзможно.

Болката се развива във времето и може да продължи с години. Пациентите започват да я забелязват когато вече е по-силна или се е появило леко накуцване. Настъпва умишлено ограничение на определени дейности, за да бъде избегната болката. При претоварване на ставата и дори в  покой, болката става твърде силна. Крайния стадий води до пълно обездвижване и силни болки в тазобедрената става.

Тук настъпва оперативната част, а именно – смяна на тазобедрена става.

При какви условия се налага смяна на тазобедрената става?

 • Коксартроза – износване на ставният хрущял, което води до триене и повреда на костната повърхност.
 • Остеоартрозата – болка или силно ограничение на движението поражда нуждата от оперативна намеса. Това заболяване е характерно за хора над 45години.
 • Ревматоиден артрит – автоимунно възпаление на ставите. Характерни симптоми при това заболяване са сънливост при събуждане, скованост, болезненост и постепенна загуба в подвижността на ставите.
 • Счупване или травма – в следствие на падане, травма, подхлъзване (особено в зимни условия).
 • Аваскуларна некроза ­ заболяване в следствие на временна или трайна загуба на кръвоснабдяване на костите. Най­-често засяга главичката на бедрената кост. Причините могата да са травми, висока ­доза кортикостероидна терапия и други, най-често се наблюдава при възрастни между 30 и 50 години.

На каква възраст се извършва ендопротезиране?

Най-често пациентите, подлежащи на смяна на тазобедрена става са между 70 и 80 години. Рядко се срещат такива на под 30 години и над 85 години.

Какво е коксартроза или хронично заболяване на тазобедрената става?

 • Заболяванията на костно-ставния апарат засягат все по-голяма част от възрастните хора в страната. Едно от най-често срещаните в тази област е коксартрозата /хронично възпаление на тазобедрената става/. Най-често първоначалните симптоми на коксартрозата се изявяват след 35-40-годишна възраст, като по-често боледуват жените.
 • Симптомите най-често са свързани със засилващ се дискомфорт в покой или движение главно в тазовата област. Болката може да се усеща не само в самите тазобедрени стави, но да се излъчва към слабините, към кръста и надолу към коленете.

Операция за смяна на тазобедрена става

 • Стандартна оперативна техника – обикновено операцията е с продължителност около 1 час и 30  мин. Пациентите най- често са под епидурална анестезия, при която пациентът е в будно състояние, но не усеща болка.  Стандартна техника представлява преминаване през няколко мускули и тяхното прерязване.

• Минимално инвазивна техника – техника създадена през 2001г. вместо страничен разрез се прави предно-страничен такъв. По-щадяща е към тъканите, но изисква по-специален инструментариум.

 • Бикини достъп – Оперативна техника за смяна на тазобедрена става, за първи път направена в Швейцария. При този мини инвазивен достъп възстановяването е изключително бързо и пълноценно.

• Ревизионно протезиране – смяна на вече поставена ендопротеза, която е разхлабена или повредне в следствие на заболяване, травма или износване на ендопротезата.

boulder+hip+pain+treatment+surgery+solutions

Какви рискове и/или усложнения могат да настъпят?

• Луксиране (изваждане) на тазобедрената става в първите 10­-12 седмици. Това може да се получи при кръстосване на краката в легнало и седнало положение. Важно е да няма навеждане при 90 градуса.

• Дълбока венозна тромбоза – не много често, но има риск от образуване на тромби в долните крайници. В този случай се използва лекарство за разреждане на кръвта и еластични чорапи.

• Инфекция – прилагането на интравенозни антибиотици значително намалява този риск.

• Износване на ставата

• Разхлабване на протезата. Лекува се с ревизионна операция.

 

Подготовка за операцията

И не на последно място, какво е препоръчително да направите преди операция за смяна на тазобедрена става.

За да протече спокойно и нормално престоят в болницата е добре да се спазят следните препоръки:

 • Пациентът да е в добро физическо състояние
 • Ограничаване на тютюнопушенето
 • Спиране на противозачатъчни, противовъзпалителни медикаменти и НСПВС.

Разбира се, консултацията с ортопед-травматолог относно избора на имплант/ става.

Най – общо ставите биват:

Циментно фиксирана тотална тазобедрена става

Много различни типове конструкции и материали се използват понастоящем при изкуствените стави. Всички обаче се състоят от два основни компонента: Глава(направена от свръх здрав и фино полиран метал или керамика) и чашка ( направена от полиетилен, керамика или метал, която може да има външна метална обвивка – черупка). Специален хирургичен цимент може да бъде използван за закрепване на елементите на изкуствената става към живата кост.

Безциментно фиксирана тотална тазобедрена става

Протези без циментно закрепване към костта, също така биват използвани, много по-често при по-млади, по-активни пациенти с добра костна структура. Този вид стави не се препоръчват при пациенти с остеопороза. Протезата в тези случаи може да бъде с покритие от порест метал или специални костно-подобни вещества, които позволяват на костта да прорасне в протезата.

Може да бъдат използвани комбинации от циментно фиксирана част – стебло и без циментно фиксирана чашка.

Етапи на възстановяване

Времето за пълно възстановяване е около 6 седмици при стандартна техника и около 3 седмици при мини инвазивни техники. Периодът варира в зависимост от здравословното състояние на пациента, състоянието на ставата и степента на износване, рехабилитацията и мотивацията му.

Възстановяването започва още след операцията, като се дават лекарства и течности, за да се избегне инфекция. Като част от процеса е носенето на противотромбозни чорапи.

В следващото видео можете да видите наши пациенти след смяна на тазобедрена става.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *