...
Б Е Т А   К Л И Н И К
0878923199 info@beta-clinic.com Понеделник - Петък: 08:00 - 17:00 ч.

За контакти

Астигматизъм

Астигматизъм

Астигматизъм: Причини, симптоми и лечение

Астигматизмът е разпространено заболяване на очите, което засяга много хора по света. Това е разстройство на очната оптика, при което се нарушава равномерното фокусиране на светлината в окото. В резултат на това, възниква размито виждане както на близки, така и на далечни предмети. В тази статия ще разгледаме причините и симптомите на астигматизма, както и различните методи за лечение и корекция на това заболяване.

Причини на астигматизм:
Астигматизмът може да бъде предизвикан от няколко фактора. Една от основните причини е неправилната форма на роговицата на окото. Вместо да има сферична форма, роговицата може да бъде извита или овална, което пречи на правилното фокусиране на светлината. В някои случаи, астигматизмът може да бъде и генетично наследен.

Симптоми на астигматизм:
Главният симптом на астигматизма е размито виждане както на близки, така и на далечни предмети. Хората с астигматизъм често изпитват затруднения при четене, работа на компютър или шофиране. Други симптоми могат включват напрежение в очите, главоболие, умора при четене или фокусиране и затруднения в определени условия на осветеност.

Лечение на астигматизм:
Астигматизмът може да бъде успешно коригиран и лекуван чрез различни методи за корекция на зрението. Ето някои от тях:

1. Очила: Носенето на очила е най-честият начин за корекция на астигматизма. Очилата съдействат за правилното фокусиране на светлината, което подобрява виждането на близки и далечни предмети.

2. Контактни лещи: За спортни или физически дейности, контактните лещи са добра опция за корекция на астигматизма. Те се прилепват върху повърхността на окото и помагат за правилното фокусиране на светлината.

3. Рефрактивна хирургия: Лазерната корекция на зрението, като LASIK или PRK, е възможна алтернатива за корекция на астигматизма. Тази процедура променя формата на роговицата, за да се подобри фокусирането на светлината и да се възстанови ясното виждане.

4. Торични лещи: За хората с по-сложни случаи на астигматизъм, торичните контактни лещи или имплантируемите торични лещи могат да бъдат използвани. Тези специални лещи коригират неравномерното извитие на роговицата или хрущяла, което помага за ясното виждане на разстояния и ъгли.

Заключение:
Астигматизмът е разпространено заболяване на очите, което води до размито виждане както на близки, така и на далечни предмети. Носенето на очила или контактни лещи, рефрактивна хирургия или използването на торични лещи са методи за корекция и лечение на астигматизма. Важно е да се консултирате с оптик или очен лекар, за да определите най-подходящия метод за корекция на астигматизма, който отговаря на вашите нужди и предпочитания.

Направете вашият преглед СЕГА запишете час: тук/ или се обадете на: 0878 9231 99

Намерете още статии: тук

Leave a Reply