...
Б Е Т А   К Л И Н И К
0878923199 info@beta-clinic.com Понеделник - Петък: 08:00 - 17:00 ч.

За контакти

Болки в ходилата

Най- честите причини за болки в ходилата

Защо ни болят ходилата?

Болките в ходилата могат да бъдат източник на значително дискомфорт и ограничат мобилността. Познаването на причините за тези болки може да бъде първа стъпка към ефективното им справяне. В следващите редове ще разгледаме някои от най-честите причини за болки в ходилата и как да се справим с тях. Лечението на болките в ходила е важна стъпка за подобряване на ежедневния комфорт.

  1. Плоскостопие: Плоскостопието е състояние, при което наблюдаваме спадане на сводовете на ходилото, което може да предизвика болка и дискомфорт при ходене. Лечението включва носене на ортопедични стелки, както и специфични упражнения за укрепване на мускулатурата на краката. Използването на ортопечични стелки значително ще повиши комфорта във вашите ходила.
  2. Плантарен фасциит: Това е възпаление на фасцията – тънкия слой тъкан по дължината на ходилото. Може да наблюдаваме плантарен фасцит при натоварване на стъпалата, носене на неудобни обувки. Лекуването обикновено включва почивка, носяне на удобни обувки и физиотерапия, както и ортопедични стелки
  3. Тромбофлебит: Това е възпаление на вените в краката, което може да предизвика болка и оток в ходилата. Най-често се случва при седналия начин на живот или при хора, които стоят или ходят продължително време. Лекуването включва прилагане на студени компреси, повдигане на краката и приемане на препарати, които спомагат за разреждане на кръвта.
  4. Артрит: Различни видове артрит могат да засегнат ставите в ходилата и да предизвикат болка и възпаление. Лекуването зависи от типа на артрита, но често включва прилагане на лекарства за облекчаване на болката, физиотерапия и упражнения за подобряване на гъвкавостта в ставите.
  5. Натоварване: Натоварването и напрежението могат да доведат до стресови фрактури в костите на ходилото и възпаление на меките структури на ходилата, което може да предизвика болка. Управлението на стреса и редовната физическа активност могат да помогнат за справяне с този проблем.
  6. Неврома на Мортън

Неврома на Мортън е болезнено състояние, което засяга най-често областта между третия и четвъртия пръст. Пациентите съобщават парене, болка или усещане, че стоите върху камъче в обувката си или върху гънка в чорапа. Неврома на Мортън включва удебеляване на тъканта около един от нервите. Това може да причини остра, пареща болка в хидилото. Може да имате парене или изтръпване.

7. Синус тарзи синдром: често неопредалената болка в ходилото може да бъде причина на синус тарзи синдром. Лечението може да бъде трудно и преминава от прием на НСПВС да физиотерапия и дори поставяне на инжекции.


Запишете час за лечение на болките в ходилата: 0878 92 31 99


В заключение, болките в ходилата могат да бъдат причинени от различни фактори, включително възпалителни състояния, механични проблеми и стрес. При поява на болка е важно да се консултирате с лекар за правилна диагностика и лечение.

Източник: Болки в ходилата

Leave a Reply