...
Б Е Т А   К Л И Н И К
0878923199 info@beta-clinic.com Понеделник - Петък: 08:00 - 17:00 ч.

За контакти

Възпаление на ахилесовото сухожилие

Възпаление на ахилесовото сухожилие

Ахилесов тендинит

Възпаление на ахилесовото сухожилие може да се наблюдава, както при спортисти, така и при хора с по- малка активност. Ахилесовият тендинит е често срещано състояние, което възниква, когато голямото сухожилие, което минава надолу по задната част на подбедрицата, се раздразни и възпали. Ахилесовото сухожилие е най-голямото сухожилие в тялото. Той свързва мускулите на прасеца с петата и се използва, когато ходите, бягате, изкачвате стълби, скачате и се изправяте на пръсти. Въпреки че ахилесовото сухожилие може да издържи на големи натоварвания, то също е предразположено към тендинит.

 

 

 

 

 

 

 

Описание

Просто дефинирано, тендинитът (също изписван като “тендинит”) е остро възпаление на сухожилие. Възпалението е естествената реакция на тялото към нараняване и често причинява подуване, болка или дразнене. Може да срещнете и термина “тендинопатия”, който се използва за описание на състояние, при което сухожилието развива микроскопична дегенерация в резултат на хронично увреждане с течение на времето. Тендинит, тендиноза и тендинопатия са общи термини, които по същество се отнасят до един и същ проблем. Ахилесовият тендинит е различен от ахилесовата руптура, състояние, при което сухожилието се отделя от костта на петата или напълно се разкъсва наполовина. Разкъсването на ахилесовото сухожилие обикновено е резултат от внезапно нараняване. Тази статия ще се фокусира върху ахилесовия тендинит, а не върху разкъсването на ахилесовото сухожилие. Има два вида ахилесов тендинит, в зависимост от това коя част от сухожилието е възпалена. Двата типа могат да се появят поотделно или едновременно.

Видове възпаление на ахилесовото сухожилие

Неинсерционен ахилесов тендинит

При неинсерционен ахилесов тендинит са засегнати влакна в средната част на сухожилието. С течение на времето влакната могат да започнат да се разпадат и да образуват малки разкъсвания. Това може да доведе до подуване и удебеляване на сухожилията. Неинсерционният тендинит по-често засяга по-млади, активни хора, особено бегачи.

Инсерционен ахилесов тендинит или 

Инсерционният ахилесов тендинит включва долната част на сухожилието, където то се прикрепя (вмъква) към костта на петата (известна също като калканеус). Както при неинсерционния, така и при инсерционния ахилесов тендинит, увредените сухожилни влакна могат да се калцират (втвърдят) с течение на времето.

Костните шипове често се образуват на петата с инсерционен ахилесов тендинит.

Инсерционният ахилесов тендинит може да възникне по всяко време или ниво на активност, въпреки че все още е най-често срещан при бегачите.


Запишете час за преглед и консултация: 0878 92 31 99 Бета Клиник


Причина

Ахилесовият тендинит обикновено не е свързан с конкретно нараняване. Проблемът е резултат от повтарящ се стрес върху сухожилието.

Други фактори също могат да направят човек по-вероятно да развие ахилесов тендинит, включително:

Внезапно увеличаване на количеството или интензивността на физическата активност. Например, увеличаването на разстоянието, което бягате всеки ден с няколко мили, без да дадете на тялото си шанс да се приспособи към новото разстояние, може да причини дразнене и възпаление. 

Стягането на мускулите на прасеца поставя допълнителен стрес върху ахилесовото сухожилие, особено там, където то влиза в петата.

Деформация на Хаглунд

Това е състояние, при което има уголемяване на костта в задната част на петата. Това може да трие ахилесовото сухожилие и да причини възпаление и болка.

Симптоми
  • Болка и скованост по ахилесовото сухожилие сутрин
  • Болка по дължината на сухожилието или задната част на петата, която се влошава с активност
  • Силна болка в деня след тренировка
  • Удебеляване на сухожилието
  • Образуване на костни шипове (инсерционен тендинит)
  • Подуване, което присъства през цялото време и се влошава през деня или с активност
  • Болката в гърба изчезва, когато носите обувки
  • Ако сте изпитали внезапно пукане в задната част на прасеца или петата, може да сте разкъсали ахилесовото сухожилие.
Нехирургично лечение
В повечето случаи на ахилесов тендинит, нехирургичните възможности за лечение ще осигурят адекватно облекчаване на болката, въпреки че може да отнеме няколко месеца, докато симптомите напълно отшумят. Дори при ранно лечение болката може да продължи повече от 3 месеца. Основите на нехирургичното лечение включват противовъзпалителни лекарства, промяна на активността, промяна обувките и физиотерапия.
Почивка
Първата стъпка за намаляване на болката е да намалите или дори да спрете дейностите, които влошават болката. Ако редовно прилагате упражнения с голямо въздействие (като бягане), преминаването към дейности с ниско въздействие ще намали количеството стрес върху ахилесовото сухожилие. Вашият лекар може да препоръча използването на ортеза.
Лед
Поставянето на лед върху най-болезнената област на ахилесовото сухожилие е полезно и може да се прави при необходимост през целия ден. .
Нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС)
Противовъзпалителните лекарства като ибупрофен и напроксен намаляват болката и подуването. Те могат да помогнат за намаляване на болката ви достатъчно, за да ви позволят да изпълнявате физически терапевтични упражнения, както е обсъдено по-долу. Те обаче не намаляват удебеляването на дегенериралото сухожилие.
Физиотерапия
Физическата терапия е много полезна при лечението на ахилесов тендинит. Има специфична физиотерапия при възпаление, която ще доведе до значително подобрение.

Запишете час за преглед и консултация: 0878 92 31 99 Бета Клиник


Ключова дума: Възпаление на ахилесовото сухожилие

 

Leave a Reply