...
Б Е Т А   К Л И Н И К
0878923199 info@beta-clinic.com Понеделник - Петък: 08:00 - 17:00 ч.

За контакти

гликиран хемоглобин

Гликиран хемоглобин

Какво е гликиран хемоглобин?

Гликиран хемоглобин (HbA1c) е важен показател, който показва свързването на хемоглобина с глюкозата в кръвта. Хемоглабинът нормално се съдържа в червените кръвни клетки. Червените кръвни клетки нормално живечт 120 дни, по този начин гликирания хемоглобин (HbA1c) определя средното ниво на кръвната глюкоза за последните 120 дни (3 месеца). Гликиран хемоглобин или (HbA1c) е важен показател, защото отчита трайните промени в нивото на кръвната захар и не се влияе от колебания, като хранене, дори в деня на изследването или други диатични режими.
Когато кръвната захар е била висока дълго време, гликираният хемоглобин ще бъде висок.

Защо е важен гликирания хемоглобин?

Поставянето на диагнозата захарен диабет се извършва чрез измерване на кръвната захар. Извършва се орален глюкозно- толерансен тест (ОГТТ) и се изследва HbA1c.

Кръвно- захарен профил

Кръвно- захарният (КЗП) ни позволява да съберем информация относно стойноста на кръвната захар през целия ден. Освен измерването на кръвната захар на гладно е важно и да се измери нейната стойност два часа след нахранване.  По време на неговото измерване е важно да се спазва режим на хранене и движение, близък до нормания за пациента.

Колко често да се изследваме?

Американската диабетна асоциация и Европейската диабетна асоциация препоръчват да се извършват изследвания на HbA1c (гликиран хемоглобин) , два пъти годишно. При пациенти с променена терапия за контрол на диабета се пропоръчва изследванията да се извършват на всеки 3 месеца.

Знаете, ли че…….?

НЗОК заплаща годишно изследване на:

HbA1c – 2 пъти

КЗП – от 2 до 4 пъти

Запишете се за час за изследване в МЦ Бета Клиник: 0878 92 31 99

Можем да дойдем и на ваш адрес www.beta-clinic.com

 

Leave a Reply