...
Б Е Т А   К Л И Н И К
0878923199 info@beta-clinic.com Понеделник - Петък: 08:00 - 17:00 ч.

За контакти

гонартроза

Гонартроза: Симптоми, Причини и Лечение

Гонартроза: Симптоми, Причини и Лечение

Гонартроза или наричана още остеоартрит на коляното, е заболяване, което засяга колянната става и се характеризира с постепенно износване на ставния хрущял. Това заболяване може да доведе до болка, ограничение на движението и намалена активност. В статията ще разгледаме симптомите, причините и методите за лечение на гонартрозата.


Запишете час за консултация с ортопед: 0878 92 31 99 – Бета Клиник


Симптоми на гонартроза:

1. Болка: Един от основните симптоми на гонартрозата е болката в колянния став. Тази болка може да бъде постоянна или се появява при натоварване на ставата.

2. Оток: Ставният оток може да се появи като резултат на възпаление и един от признаците на гонартроза.

3. Крепитации: При движение на колянната става може да се чуят крепитации, които са свързани с триенето на ставните повърхности.

Причини

1. Възраст: Постепенното износване на ставите е често свързано със стареенето. Поради тази причина гонартрозата се наблюдава по-често при по-възрастни хора.

2. Наследствени фактори: Генетичната предразположеност може да увеличи риска за развитие на гонартроза.

3. Травми и натоварване: Травмите на колянната става и натоварването могат да допринесат за ускоряване на износването на ставния хрущял.

Лечение на гонартроза:

Лечението на гонартроза може да варира в зависимост от степента на увредата и симптомите на пациента. Включват се следните методи:

1. Консервативно лечение: В ранни стадии на гонартрозата се препоръчва консервативно лечение, което включва физикална терапия, упражнения за укрепване на мускулатурата около ставата и прием на антиинфламаторни лекарства.

2. Инжекции с хиалуронан: Тези инжекции се прилагат директно в колянния став и имат за цел да намалят болката и увеличат мобилността.

3. Хирургически методи: В напреднали случаи може да се наложи хирургическо лечение, включително артроскопия или колянна протеза.

В заключение, гонартрозата е сериозно заболяване, което може да доведе до заболявания и ограничения в ежедневния живот. Ранната диагноза и подходящото лечение могат да помогнат на пациентите да поддържат активен начин на живот и да управляват симптомите. Ако изпитвате болка или затруднения с движението на колянния став, консултирайте се с вашия лекар за оценка и лечение.


Запишете час за консултация с ортопед: 0878 92 31 99 – Бета Клиник


Вижте още:

Диагностика на гонартроза / Смяна на колянна става / Източник

Leave a Reply