...
Б Е Т А   К Л И Н И К
0878923199 info@beta-clinic.com Понеделник - Петък: 08:00 - 17:00 ч.

За контакти

Замръзнало рамо

Замръзнало рамо

Болки в рамото

Замръзналото рамо, наричано още адхезивен капсулит, включва скованост и болка в раменната става. Признаците и симптомите на замръзнало рамо обикновено започват бавно, след което се влошават. С времето симптомите се подобряват, обикновено в рамките на 1 до 3 години.


Запишете час за преглед и консултация: 0878 92 31 99 или запишете онлайн: https://bit.ly/3OrOBIp


Необходимостта да държите рамото неподвижно за дълъг период от време увеличава риска от развитие на замръзнало рамо. Това може да се случи след операция или счупване на ръка.

Лечението на замръзнало рамо включва упражнения за подобряване на обема на движение. Понякога лечението включва кортикостероиди и обезболяващи лекарства, инжектирани в ставата. Рядко е необходима артроскопска операция.

Необичайно е замръзналото рамо да се повтори в същото рамо. Но някои хора могат да го развият в другото рамо, обикновено в рамките на пет години.


Запишете час за преглед и консултация: 0878 92 31 99 или запишете онлайн: https://bit.ly/3OrOBIp


 

Симптоми на замръзнало рамо

Замръзналото рамо обикновено се развива бавно на три етапа.

Етап на замразяване:

Всяко движение на рамото причинява болка и способността на рамото да се движи се ограничава. Този етап продължава от 2 до 9 месеца.
Замръзнал етап. Болката може да намалее по време на този етап. Рамото обаче става по-твърдо. Използването му става по-трудно. Този етап продължава от 4 до 12 месеца.
Етап на размразяване. Способността на рамото да се движи започва да се подобрява. Този етап продължава от 5 до 24 месеца.

При някои хора болката се влошава през нощта, понякога нарушавайки съня.

Причини

Раменната става е затворена в капсула от съединителна тъкан. Замръзналото рамо възниква, когато тази капсула се стегне около раменната става, ограничавайки нейното движение.

Не е ясно защо това се случва на някои хора. Но е по-вероятно да се случи след имобилизация на рамото за дълъг период от време, като например след операция или фрактура на ръката.

Рискови фактори

Някои фактори могат да увеличат риска от развитие на замръзнало рамо, като възраст и пол.

Хората на 40 и повече години, особено жените, са по-склонни да имат замръзнало рамо.

Хората, които са били имобилизирани, са изложени на по-висок риск от развитие на замръзнало рамо.

Предотвратяване

Една от най-честите причини за замръзнало рамо е липсата на движение на рамото, докато се възстановявате от нараняване на рамото, счупена ръка или инсулт. Ако сте имали нараняване, което затруднява движението на рамото ви, говорете с вашия ортопед за упражнения, които могат да ви помогнат да поддържате способността да движите раменната си става.


Запишете час за преглед и консултация: 0878 92 31 99 или запишете онлайн: https://bit.ly/3OrOBIp


Вижте още:

Болка във врата и рамото /Физиотерапия при възпаление  /

Leave a Reply