...
Б Е Т А   К Л И Н И К
0878923199 info@beta-clinic.com Понеделник - Петък: 08:00 - 17:00 ч.

За контакти

Иновативно лечение на остеопороза

Екип от учени от Изследователския институт  в UT Southwestern (CRI) откри нов растежен фактор наречен остеолектин (Clec11a), който възстановява нормалната костна плътност при  мишки и има значение за регенеративната медицина и ендокринологията.
Въпреки че е известно, че Osteolectin се произвежда от някои костни и костни клетки, изследователите на CRI са първите, които показват, че Osteolectin насърчава образуването на нова кост от скелетните стволови клетки в костния мозък. Изследването, публикувано в eLife, също установи, че делецията на Osteolectin в мишки причинява ускорена костна загуба по време на зряла възраст и симптоми на остеопороза, като намаляване на здравината на костите, забавено зарастване при фрактури и намалена костна плътност.

Иноватично леченение на остеопороза или как “тези резултати демонстрират важната роля, която Остеолектина играе при изграждането на  костта и поддържането на костната маса при възрастни. Това проучване открива възможността този фактор на растежа да се използва за лечение на заболявания като остеопороза,” каза д-р Шон Морисън, който ръководи екипа.

Остеопорозата, е прогресивно състояние, характеризиращо се с намаляване на костната маса и увеличан риск от фрактури, засяга над 200 милиона души по света. Повечето съществуващи терапии като бифосфонатни лекарства намаляват скоростта на загуба на костна тъкан, но не насърчават нов костен растеж. Терипаратидът (ПТХ) е единственият агент, одобрен понастоящем за образуването на нова кост, но неговата употреба е ограничена до две години поради потенциалния риск от остеосарком.

За да се определи дали лечението с Osteolectin може да промени костната загуба след появата на остеопороза, изследователският екип на CRI използва мишки, чиито яйчници са отстранени, за да моделират типа остеопороза, която се развива при жени в постменопауза. На мишките се дават ежедневни инжекции от PTH или рекомбинантен Osteolectin. Проучването установи, че и двата рекомбинантни Osteolectin- и PTH-третирани мишки са имали значително увеличаване на  костната маса в сравнение с нелекуваните мишки.

“Тези ранни резултати са окуражаващи, предполагайки, че един ден Osteolectin може да бъде полезна терапевтична възможност за остеопороза и регенеративна медицина”, каза д-р Морисън, също професор в UT Southwestern, учен от CPRIT в изследването на рака.

Изследователите от Лабораторията за стволови клетки и рак на Hamon, от които д-р Морисън е главният изследовател, планират по-нататъшно тестване на терапевтичния потенциал на Osteolectin и за идентифициране на рецептора за Osteolectin, което е ключ към разбирането на сигналните механизми, които протеинът използва за насърчаване остеогенеза.

Информация: “ScienceDaily”

Кампания “Здраве за вашите кости” – проверете Вашата костна плътност – СЕГА

Leave a Reply