...
Б Е Т А   К Л И Н И К
0878923199 info@beta-clinic.com Понеделник - Петък: 08:00 - 17:00 ч.

За контакти

Коксартроза

Коксартроза: Симптоми, Причини и Лечение

Коксартроза: Симптоми, Причини и Лечение

Коксартрозата е сериозно ставно заболяване, засягащо тазобедрените стави. Тазовата кост и бедрената кост образуват тазобедренита става, която позволява гладко движение. Коксартрозата може да създаде значителни дискомфорти и ограничения в движението. В следните редове ще разгледаме симптомите, причините и опциите за лечение на коксартрозата.


Запишете час за консултация с ортопед: 0878 92 31 99 – Бета Клиник


Симптоми на коксартроза:

1. Болка: Една от основните характеристики  е болката в областта на тазобедрения став. Тазовата област е болезнена при движение и може да боли дори в покой.

2. Ограничено движение: Постепенното износване на ставния  хрущял, ограничава свободното движение на бедрената кост. Това може да доведе до затруднено флексия и вътрешна ротация в тазобедрената става.

3. Крепитации: При движение на тазобедрената става може да се чуват крепитации, които са свързани с триенето на ставните повърхности.

Причини:

1. Възраст: По-голямата част от пациентите са над 50 години. С изминалото време хрущялата на ставата е подложена на износване.

2. Генетични фактори: Наследствената предразположеност може да увеличи риска за развитие на коксартроза.

3. Травми: Често повтарящите се травми допринесат за развитието на това заболяване.

Диагноза и Лечение на коксартроза:

Диагнозата на коксартроза включва физикален преглед, рентгенови снимки и ЯМР. Лекарят ще оцени степента на увредата и ще определи най-подходящия метод за лечение.

1. Консервативно лечение: В ранни стадии на коксартроза може да се прилага консервативно лечение, включващо физикална терапия, НСПВС и упражнения за укрепване на мускулатурата около ставата.

2. Хирургично лечение: В напреднали случаи на коксартроза може да бъде необходима операция. Процедурите варират от частична замяна на ставата до тотална тазобедрена протеза.

За да се предотврати напредването на коксартрозата, е важно пациентите да поддържат здравословен начин на живот и да следват указанията на лекаря.

В заключение, коксартрозата е сериозно ставно заболяване, което може да доведе до болка и ограничено движение. Ранната диагноза и правилното лечение могат да подобрят качеството на живот на пациентите и да им позволят да продължат активен начин на живот. Ако имате симптоми, свързани с тазобедрената област, консултирайте се с вашия лекар за оценка и лечение.


Запишете час за консултация с ортопед: 0878 92 31 99 – Бета Клиник


Вижте още:

Лечение на коксартроза / Диагностика на коксартроза / Източник

Leave a Reply