...
Б Е Т А   К Л И Н И К
0878923199 info@beta-clinic.com Понеделник - Петък: 08:00 - 17:00 ч.

За контакти

Кокса валга / Coxa Valga

Кокса валга / Coxa Valga

Какво представлява Кокса валга / Coxa Valga?

Кокса валга / Coxa Valga е деформация на бедрото, при която ъгълът, образуван между шийката и диафизата на бедрената кост е увеличен над 135 градуса.


Запишете час за преглед и консултация: 0878 92 31 99 в Бета Клиник.


Диференциалната диагноза включва нервно-мускулни заболявания (напр. церебрална парализа, спинален дизрафизъм, полиомиелит), скелетни дисплазии и ювенилен идиопатичен артрит.

Деформацията на Coxa valga е често срещано патологично състояние при деца с церебрална парализа и те могат да бъдат предразположени към сублуксация на тазобедрената става или луксации.

Децата могат да се родят с coxa valga или хората могат да развият coxa valga поради нараняване на тазобедрената става, церебрална парализа, травми, рахит или редица други медицински състояния. Coxa valga обикновено не е проблем при кърмачета, чиито бедра имат естествено по-голям ъгъл. Но при по-големи деца и възрастни може да причини болка, да ограничи подвижността и да доведе до скъсяване на единия крак. След време, ако не се лекува, coxa valga може да затрудни ходенето.


Запишете час за преглед и консултация: 0878 92 31 99 в Бета Клиник.


Някои случаи на coxa valga не причиняват симптоми и не се нуждаят от лечение. Умерените до тежки случаи обикновено се лекуват с физиотерапия и използване на бастуни, проходилки или патерици, за да се улесни ходенето. Ако консервативното лечение не е достатъчно, за да спре болката, може да се направи операция намаляване на ъгъла.
Имайте предвид

Лечението на coxa valga трябва да бъде част от лечението на основната причина. При деца, родени с coxa valga, операцията може да коригира състоянието, но може да доведе до проблеми и обикновено се прави само в краен случай.


Запишете час за преглед и консултация: 0878 92 31 99 в Бета Клиник.


Контакти Бета Клиник

Източник / Физиотерапия /

Вижте още:

  • Кокса вара/ coxa vara
  • Genu valgum
  • Genu varum

Leave a Reply