...
Б Е Т А   К Л И Н И К
0878923199 info@beta-clinic.com Понеделник - Петък: 08:00 - 17:00 ч.

За контакти

Лечение на Де Кервен

Лечение на Де Кервен

Теносиновитът на De Quervain

е възпаление на сугожилието на сухожилието на палеца, което преминава по дължината на палеца на китката и се прикрепят към основата на палеца. Това състояние може да причини болка и чувствителност по протежение на палеца.  Лечение на Де Кервен може да бъде труден и продължителен процес при хронифициране.


Запишете час за преглед и конултация с д-р Георгиев , ортопед : 0878 92 31 99


Теносиновитът на De Quervain засяга abductor pollicis longus (APL) и extensor pollicis brevis (EPB). Това са две от основните сухожилия на палеца, които подпомагат извеждането на палеца. Тези две сухожилия възникват от мускулите на предмишницата и след това се събират в обвивка, която ги държи близо до костта, докато преминават от страната на палеца на китката в ръката.

Сухожилията са подобни на въже структури, които прикрепят мускула към костта, позволявайки на мускула да дърпа и движи костта. Сухожилията са покрити от хлъзгав и тънък слой от мека тъкан, наречен синовиум. Този слой осигурява хранителни вещества на сухожилията и им позволява лесно да се плъзгат през обвивката, която ги заобикаля. Всяко подуване на сухожилията и/или удебеляване на обвивката може да доведе до ситуация, при която сухожилията вече не пасват добре в обвивката. Това води до повишено триене и болка при определени движения на палеца и китката.

Причини

Теносиновитът на De Quervain е често срещан и може да бъде причинен от прекомерна употреба на палеца и китката. Също така се свързва с бременността и кърменето. Хората с ревматоиден артрит може да са по-податливи на теносиновит на De Quervain.

Най-често се среща при хора на 40-те и 50-те години и засяга повече жени, отколкото мъже.

Симптоми

Може да почувствате болка от страната на палеца на китката. Това е основният симптом. Болката може да се появи постепенно или внезапно. Започва от китката и може да премине нагоре по предмишницата. Болката обикновено е по-силна, когато се използват ръката и палецът.


Запишете час за преглед и конултация с д-р Георгиев , ортопед : 0878 92 31 99


Преглед от лекар

За да определи дали имате теносиновит на Де Кервен, Вашият лекар може да извърши мануален преглед на палеца на китката Ви, за да търси болка и подуване. Може да бъдете помолени да извършите теста на Finkelstein/Eichhoff, който включва поставяне на палеца в дланта, хващане с другите пръсти и огъване на китката към малкия пръст.

Лечение на Де Кервен

 

 

 

 

Лечение Де Кервен

Лечението се базира на намаляване на възпалението/дразненето на сухожилията и обвивката на сухожилията, като по този начин облекчава болката, причинена от състоянието.

Нехирургично лечение

Подвижна шина, която държи китката права и палеца все още в удобна позиция, може да подобри болката, особено когато се носи през нощта.

Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС)

Лекарства като ибупрофен и напроксен могат да се приемат през устата или да се прилагат локално. Те могат да помогнат за намаляване на подуването и облекчаване на болката.

Модификация на дейността: Избягването на дейности, които причиняват болка, може да позволи на симптомите да изчезнат сами.

Прилагането на физиотерапия може значително да намали оплакванията. Използване на префизичните фактори води до намаляване на възпалението.

Кортикостероиди

Инжектирането на кортикостероиди в обвивката на сухожилието може да бъде ефективно при справяне със състоянието чрез намаляване на отока и облекчаване на болката. Доказано е, че една или 2 инжекции облекчават състоянието при 50 до 80% от пациентите.

Хирургично лечение

Хирургията може да бъде препоръчана, ако симптомите са тежки или не се подобряват с неоперативно лечение. Целта на операцията е да се освободи обвивката на сухожилието, за да се направи повече място за раздразнените сухожилия. Когато се прави правилно, това може да облекчи симптомите на теносиновита на De Quervain, без да засяга функцията на ръката/китката.


Запишете час за преглед и конултация с д-р Георгиев , ортопед : 0878 92 31 99


Ключова дума: Лечение на Де Кервен

Вижте още: Физиотерапия при възпаление / Хирургия на ръка / Още

Leave a Reply