...
Б Е Т А   К Л И Н И К
0878923199 info@beta-clinic.com Понеделник - Петък: 08:00 - 17:00 ч.

За контакти

Лечение на латерален епикондилит

Какво е латерален епикондилит

Латералният епикондилит, познат още като “тенис лакът” или “тенисов лакът”, е медицинско състояние, което се характеризира с болка и запаливане около латералния епикондил на лакътя. Латералният епикондил е малка издатина на костта на лакътя, която е свързана с мускулите и сухожилията на предлакътната страна на ръката. Колкото по – рано се започне лечение на латарален епикондилит, толкова то ще е по ефективно.

Този проблем обикновено се развива в резултат на натоварване на мускулите и сухожилията, които прикрепват към латералния епикондил. Често се вижда при спортисти, които извършват много повтарящи се движения с ръцете, като тенисисти, голфисти или играчи на бейзбол. Въпреки това, този проблем може да се появи и при хора, които не са спортували, но извършват дейности, които натоварват лакътя, като например честата употреба на компютърна мишка.

 

 

 

 

 

 

 

Симптомите на латералния епикондилит включват болка и чувствителност около латералния епикондил на лакътя, която може да се усили при движение на ръката, особено при стискане или извиване на китката. Болката обикновено се усеща при определени движения или при прилагане на натиск върху засегнатата област.

Лечение на латерален епикондилит

Приблизително 80 до 95% от пациентите имат успех с нехирургично лечение.

Почивка

Първата стъпка към възстановяването е да осигурите подходяща почивка на ръката си. Това означава, че ще трябва да спрете или намалите участието си в спорт, тежки работни дейности и други дейности, които причиняват болезнени симптоми за няколко седмици.

Лекарства

Нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС), като ибупрофен или напроксен, могат да се приемат за намаляване на болката и подуването.

Физиотерапия

Специфичните упражнения са полезни за укрепване на мускулите на предмишницата. Вашият терапевт може също така да извършва ултразвук, масаж с лед или мускулно-стимулиращи техники за подобряване на заздравяването на мускулите.

Ударно-вълнова терапия или shock wave

Терапията с ударна вълна изпраща звукови вълни към лакътя. Тези звукови вълни създават микротравми, които насърчават естествените лечебни процеси на тялото.

Лечение с магнит: Лечение с магнит е физикален метод, чрез който се оказва въздействие върху засегнати части от тялото с помощта на магнитни полета. Основните ефекти при лечението с магнит са противовъзпалителен, болкоуспокояващ, трофичен-подобряващ доставката на хранителни вещества и кислород до тъканите и съдоразширяващ ефект.

Лечение с ултразвук:

Общото действие на ултразвука е болкоуспокояващо и противовъзпалително, стимулира регенерацията на тъканите, нормализира съдовия тонус, подобрява обмяната на веществата, активира кръвообращението и действа антибактериално и противоалергично.
Най-голямото предимство на този тип лечение е, че е напълно безвредно, спестява време и е много ефективно.

Запишете час за преглед и консултация: 0878 92 31 99 или запишете онлайн: https://bit.ly/3OrOBIp


 

Стероидни инжекции

Стероидите, като кортизон, са много ефективни противовъзпалителни лекарства. Вашият лекар може да реши да инжектира стероид в болезнената област около страничния ви епикондил, за да облекчи симптомите ви.

Богата на тромбоцити плазма

Богатата на тромбоцити плазма (PRP) е биологично лечение, предназначено да подобри биологичната среда на тъканта. Това включва вземане на кръв и нейното обработване, за да се получат тромбоцити от разтвора. Тромбоцитите са известни със своята висока концентрация на растежни фактори, които могат да бъдат инжектирани в засегнатата област.

Хирургично лечение

Ако симптомите Ви не се повлияят след 6 до 12 месеца нехирургично лечение, Вашият лекар може да препоръча операция.

Повечето хирургични процедури за тенис лакът включват отстраняване на болния мускул и повторно закрепване на здравия мускул обратно към костта.

Правилният хирургичен подход за вас ще зависи от редица фактори. Те включват обхвата на вашето нараняване, общото ви здравословно състояние и вашите лични нужди.

Отворената операция обикновено се извършва като амбулаторна операция. Рядко се налага пренощуване в болницата.


Запишете час за преглед и консултация: 0878 92 31 99 или запишете онлайн: https://bit.ly/3OrOBIp


 

Артроскопска хирургия

Тенис лакът може да се поправи и с помощта на миниатюрни инструменти и малки разрези. Подобно на отворената хирургия, това е процедура в същия ден или амбулаторна процедура.

Хирургически рискове

Както при всяка операция, има рискове при операцията на тенис лакът. Най-често срещаните неща, които трябва да имате предвид, включват:

  • Инфекция
  • Увреждане на нервите и кръвоносните съдове
  • Възможна продължителна рехабилитация
  • Загуба на сила
  • Загуба на гъвкавост
  • Необходимостта от допълнителна операция

Рехабилитация. След операция ръката ви може да бъде временно обездвижена с шина. Около 1 седмица по-късно конците и шината се отстраняват.

След отстраняване на шината се започват упражнения за подобряване на движенията на лакътя и възстановяване на гъвкавостта. Леки, постепенни укрепващи упражнения започват около 2 месеца след операцията.


Запишете час за преглед и консултация: 0878 92 31 99 или запишете онлайн: https://bit.ly/3OrOBIp


Вижте още : Латерален епикондилит  / Физиотерапия при възпаление

 

Ключова дума: Лечение на латерален епикондилит

 

Leave a Reply