...
Б Е Т А   К Л И Н И К
0878923199 info@beta-clinic.com Понеделник - Петък: 08:00 - 17:00 ч.

За контакти

лечение с магнит

Лечение с магнит – физиотерапия

Лечение с магнит – физиотерапия

Лечение с магнит е физикален метод, чрез който се оказва въздействие върху засегнати части от тялото с помощта на магнитни полета. Основните ефекти при лечението с магнит са противовъзпалителен, болкоуспокояващ, трофичен-подобряващ доставката на хранителни вещества и кислород до тъканите и съдоразширяващ ефект.

Запишете час за консултация: 0878 92 31 99

Този методът е една от най-старите методи на биофизикално лечение. В съвременния си вариант магнитотерапията се прилага чрез специализирана медицинска апаратура, която генерира постоянно или нискочестотно променливо магнитно поле. В практиката се прилагат и мини-магнити, с които се третират локално засегнатите тъкани.

Индукторите които генерират магнитно поле се поставят контактно или близо до тялото на пациента, поради бързото отслабване на променливото магнитно поле в пространството. Процедурата може да се прави на открити повърхности, през дрехите, включително през превръзка или гипс.

В какво се изразяват основните свойства при лечение с магнит за организма?

В резултат на въдействието с магнитно поле се повишава пропускливостта на мембраните на клетките, което води до засилване на обмяната на веществата в третираните области.

Магнитното поле оказва противовъзпалителен ефект. Това свойство се дължи на подобената трофика, успоредно с това по-бързото евакуиране на отпадните продукти и елиминиране на свободните радикали в мястото на възпаление. Едновременно с това се стимулират различни медиатори на възпалението и едновременно с това повишава активността на белите кръвни клетки.

Болкоуспокояващият ефект се свързва с индуциране на отделянето на ендорфини, тъй като те оказват естествен аналгетичен ефект.

Показания и противопоказания за назначаване на процедури с магнит:

Магнитотерапията се прилага след хирургични намеси – за по-бързо възстановяване на травмираното място, разнасяне на новопоявили се отоци, образуване на трофични язви, следоперативни кръвонасядания и други. При счупвания – за по-бързо формиране на нова костна тъкан индукторите се поставят върху гипсовата превръзка, непосредствено след обездвижването. Подходящо е приложението при бавно зарастващи рани. Възстановяване след инсулт – поради подобряване на проводимостта на нервите. Терапията оказва добър ефект при диабетна невропатия, различни неврози, полиневрити, състояния след черепномозъчни травми, радикулити и други.

Като абсолютни противопоказания се посочват носенето на кардиостимулатор, склонност към кръвоизливи или тромбози, инфекциозни заболявания в остър стадий. От страна на сърдечносъдовата система – аневризма на аортата, ниско кръвно налягане и сърдечна недостатъчност – втори и трети стадий. Липсват достатъчно доказателства за безопасното прилагане на магнитите при бременни, новородени и малки деца.

Можете да запишете час за ФИЗИОТЕРАПИЯ на телефон: 0878 92 31 99

Вижте още: Лечение с ултразвук- физиотерапия

Контакти: 0878 92 31 99

Вижте още

5 Comments

Leave a Reply