...
Б Е Т А   К Л И Н И К
0878923199 info@beta-clinic.com Понеделник - Петък: 08:00 - 17:00 ч.

За контакти

Митове и факти за Covid -19 – Hobkins Medicine

Митове и факти за Covid -19 – Част 1

МИТ: Ваксината срещу COVID-19 може да повлияе на плодовитостта на жените.

ФАКТ: Ваксината срещу COVID-19 няма да повлияе на плодовитостта.
Истината е, че ваксината срещу COVID-19 насърчава тялото да създава копия на специален вид протеин, открит на повърхността на коронавируса.
Това „учи“ имунната система на тялото да се бори с вируса. Възникна объркване, когато в социалните медии се появи фалшив доклад, в който се казваше, че този протеин е същият  протеин който , участва в растежа и прикрепването на плацентата по време на бременност.
В този доклад се казва, че ваксинацията срещу COVID-19 ще накара тялото на жената да се бори с този различен протеин и ще повлияе на нейната плодовитост. Двата протеина са напълно различни. По време на тестовете за ваксина на Pfizer 23 жени доброволци, участвали в проучването, забременяват и единствената, която е претърпяла загуба на бременност, не е получила действителната ваксина, а плацебо. Johns Hopkins Medicine насърчава жените да се обърнат към своите медицински специалисти, за да обсъдят всички въпроси, които имат относно COVID-19.

МИТ:Ако вече съм имал COVID-19, нямам нужда от ваксина.

ФАКТ:
Доказателствата продължават да сочат, че ваксинацията срещу COVID-19 е най-добрата защита срещу получаване на COVID-19, независимо дали вече сте имали COVID-19 или не. Проучване, публикувано през август 2021 г., показва, че ако сте имали COVID-19 преди и не сте ваксинирани, рискът ви от повторно заразяване е повече от два пъти по-висок, отколкото при тези, които са били заразени и са били ваксинирани. 

МИТ:  Изследователите прибързаха с разработването на ваксината COVID-19, така че не може да се вярва на нейната ефективност и безопасност.

ФАКТ:
Проучванията установиха, че двете първоначални ваксини са около 95% ефективни и не съобщават за сериозни или животозастрашаващи странични ефекти. Има много причини, поради които ваксините срещу COVID-19 могат да бъдат разработени толкова бързо. Ето само няколко: Ваксините срещу COVID-19 от Pfizer/BioNTech и Moderna са създадени с метод, който се разработва от години, така че компаниите могат да започнат процеса на разработване на ваксини в началото на пандемията. Китай изолира и сподели генетична информация за COVID-19 своевременно, така че учените могат да започнат да работят върху ваксини. Разработчиците на ваксини не пропуснаха никакви стъпки за тестване, но проведоха някои от стъпките по припокриващ се график, за да съберат данни по-бързо. Проектите за ваксини имаха много ресурси, тъй като правителствата инвестираха в изследвания и/или плащаха за ваксини предварително. Някои видове ваксини срещу COVID-19 са създадени с помощта на информационна РНК (иРНК), което позволява по-бърз подход от традиционния начин, по който се правят ваксините.
Източник: HobkinsMedicine

1 Comment

Leave a Reply