...
Б Е Т А   К Л И Н И К
0878923199 info@beta-clinic.com Понеделник - Петък: 08:00 - 17:00 ч.

За контакти

Причини за болки в колената

Най- честите причини за болки в колената

Кои са някои често срещани проблеми с коляното?

Много от проблемите и оплакванията са резултат от процеса на стареене и непрекъснатото износване и натоварване на колянната става (като артрит). Други проблеми с коляното са резултат от нараняване или внезапно движение, което натоварва коляното. Ще разгледаме основните причини за болки в колената.


Запишете час за преглед и консултация с д-р Георгиев: 0878 92 31 99


Причини за болки в колената

Изкълчени или разтегнати коленни връзки и/или мускули. Изкълчването или разтягането на връзки или мускули на коляното обикновено се причинява от удар в коляното или внезапно усукване. Симптомите често включват болка, подуване и затруднено ходене.

Разкъсвания

Травмата на коляното може да разкъса менискусите (подложки от съединителна тъкан, които действат като амортисьори и също така повишават стабилността). Разкъсванията на хрущяла често могат да се появят при навяхвания. Лечението може да включва имобилизиция, за да се предпази коляното от по-нататъшно нараняване. Може да се наложи операция за възстановяване на разкъсването.

Тендинит. Възпалението на сухожилията може да е резултат от прекомерно натоварване по време на определени дейности като бягане, скачане или колоездене.  Това често се случва при спортове, като например баскетбол, където силата на удрянето на земята след скок разтяга сухожилието.


Запишете час за преглед и консултация с д-р Георгиев: 0878 92 31 99


Артрит. Остеоартритът е най-често срещаният тип артрит, който засяга коляното. Остеоартритът е дегенеративен процес, при който хрущялът в ставата постепенно се износва. Често засяга хора на средна и по-напреднала възраст. Остеоартритът може да бъде причинен от прекомерен стрес върху ставата, като повтарящо се нараняване или наднормено тегло. Ревматоидният артрит може също да засегне коленете, като причини възпаление на ставата и разрушаване на хрущяла на коляното. Ревматоидният артрит често засяга хора в по-ранна възраст от остеоартрита.


Запишете час за преглед и консултация с д-р Георгиев: 0878 92 31 99


Как се диагностицират проблемите с коляното?

В допълнение към пълна медицинска история и физически преглед, други тестове за проблеми с коляното могат да включват:

Рентген

Този тест използва невидими лъчи, за да направи изображения на вътрешни тъкани, кости и органи върху филм.

Магнитен резонанс (MRI). Този тест използва големи магнити, радиочестоти и компютър, за да направи подробни изображения на органи и структури в тялото; често може да определи увреждане или заболяване в околния лигаментарен апарат или мускул.

Компютърна томография (наричана още CT или CAT). Този тест използва рентгенови лъчи и компютърна технология, за да направи хоризонтални или аксиални изображения (често наричани срезове) на тялото. CT сканирането показва подробни изображения на всяка част от тялото, включително кости, мускули, мазнини и органи. CT сканирането е по-подробно от обикновените рентгенови лъчи.

Артроскопия. Минимално инвазивна диагностична и лечебна процедура, използвана при заболявания на ставите. Тази процедура използва малка, осветена оптична тръба (артроскоп), която се вкарва в ставата през малък разрез в ставата. Изображения от вътрешността на ставата се проектират върху екран; използва се за оценка на всякакви дегенеративни или артритни промени в ставата.

Вижте още: Физиотерапия

Източник

Leave a Reply