...
Б Е Т А   К Л И Н И К
0878923199 info@beta-clinic.com Понеделник - Петък: 08:00 - 17:00 ч.

За контакти

Нараняване на медиалния колатерален лигамент

Нараняване на медиалния колатерален лигамент

Mедиалния колатерален лигамент

Нараняването на медиалния колатерален лигамент (MCL) е разтягане, частично разкъсване или пълно разкъсване на лигамента от вътрешната страна на коляното. Нараняването на медиалния колатерален лигамент е едно от най-честите наранявания на коляното и е резултат най-вече от валгусна сила върху колянотo.


Запишете час за преглед и консултация: 0878 92 31 99 или запишете онлайн: https://bit.ly/3OrOBIp


Клинично значение на нараняване на медиалния колатерален лигамент

Медиалният колатерален лигамент е голям лигамент от медиалната страна на коляното. Медиалният колатерален лигамент (MCL) е един от четирите връзки, които са важни за поддържане на механичната стабилност на колянната става.

Лигаментният ръкав обхваща цялата медиална страна на коляното от медиалния аспект на екстензорния механизъм до задния част на коляното. Лигамент, направен от много колагенови влакна и малко еластични влакна, не само функционира за контролиране на прекомерното движение чрез ограничаване на подвижността на ставите, но също така е източник на проприоцепция.

Неговата функция е да устои на силите, приложени от външната повърхност на коляното и по този начин да предотврати разширяването на медиалната част на ставата при напрежение. Проприорецепторите се намират в връзките, но също и в мускулите и ставните капсули. Тези проприорецептори наблюдават позицията на нашите крайници в пространството и нашите движения.

Характеристики

Както при всички наранявания на връзките, нараняването на MCL се класифицира в три степени – I, II или III (тази степен се дава в зависимост от степента на продължително разкъсване).

Разкъсване от степен I се състои от по-малко от 10% от разкъсаните колагенови влакна. Повечето от пациентите изпитват болка, когато прилагаме сила от външната страна на леко свито коляно, но няма други симптоми.

Разкъсванията от степен II варират по симптоми и следователно се разграждат допълнително до степени II- (по-близо до степен I) и II+ по-близо до степен III, но и двете се считат за силно болезнени, но без нестабилност. Болката и отокът са по-значителни, отколкото при наранявания от I степен. При натоварване на коляното (както при степен I) пациентите се оплакват от болка и значителна чувствителност от вътрешната страна на коляното, наблюдава се умерена нестабилност в ставата.

Очевидно това означава, че разкъсване от степен III е пълно разкъсване на MCL, което води до нестабилност. Пациентите имат значителна болка и подуване над MCL. През повечето време им е трудно да сгъват коляното. Както беше посочено преди, разкъсване от степен III води до нестабилност, когато коляното е натоварено, има отпуснатост и нестабилност на ставата. MCL наранявания от степен III имат допълнителна скала за измерване на степента на нестабилност.

Преглед

Клиничната оценка е важна, за да се прецени дали нараняването е локализирано в MCL или дали други структури са увредени. На първо място, много информация може да бъде получена от описанието на нараняването от пациента.

Второ, трябва да се изследва контралатералното коляно, за да могат да се сравнят двата крака. При проверка на коляното е важно да се определи наличието на оток и да се локализира. Обикновено се наблюдава изолиран оток в медиалната част на коляното.

Важно е да се палпира MCL по протежение на медиалния аспект на коляното и да се оцени болката в зоната. От тази гледна точка почти можем да сме сигурни, че MCL е наранен.

Трето, вниманието към механизма на нараняването е важно, за да се определи кои структури са увредени.

Най-доброто време за незабавно преглед и изследване на коляното е след нараняването, преди да възникне мускулен спазъм. При тези пациенти с тежки мускулни спазми обикновено е достатъчно да им се даде 24-часов период на обездвижване за релаксация.


Запишете час за преглед и консултация: 0878 92 31 99 или запишете онлайн: https://bit.ly/3OrOBIp


Лечение

Първите три степени са същите като при всяко нараняване на връзки.

Степен I е преразтягане, степен II е частично разкъсване, степен III е пълно разкъсване на лигамента. Някои хирурзи описват нараняване от четвърта степен, наричано още нараняване на средната колона, на MCL. Това се случва, когато нараняването засяга повече от медиалния колатерален лигамент (MCL) и може да изисква операция.

Травмите, които обикновено се наблюдават в комбинация с наранявания на медиалния колатерален лигамент, са наранявания на преден кръстосан лигамент (ACL), натъртвания на костите, наранявания на латерален колатерален лигамент (LCL), разкъсвания на латерален и медиален менискус, но също и наранявания на заден кръстосан лигамент (PCL).

Нарушаването на ACL най-често се свързва с разкъсвания на MCL.

Повечето лечения за изолирани MCL наранявания от степен I и II са неоперативни и изискват адекватна на физикална терапия. В случай на увреждане III степен резултатите от неоперативното лечение са по-малко еднозначни.

Лечението зависи от това дали нараняванията са изолирани от MCL или дали са комбинирани с други наранявания на лигаменти, тяхното местоположение (по-скоро към тибиалната или феморалната страна на лигамента) и засягането на задните структури. С ядрено-магнитен резонанс е възможно да се локализира точното местоположение на нараняването, което може да помогне при вземането на решение за лечение.

Принципи на рехабилитация са:

  • За контролиране на отока
  • За иницииране на активирането на M. Quadriceps в първите часове до дни след нараняване.
  • Да се ​​работи за възстановяване възможно най-рано на обхвата на движение на коляното

Запишете час за преглед и консултация: 0878 92 31 99 или запишете онлайн: https://bit.ly/3OrOBIp


 

Вижте още: Артромот за тазобедрена и колянна става/Физиотерапия Бета Клиник /Физиотерапия при възпаление / Добър Ортопед София

Ключова дума: Нараняване на медиалния колатерален лигамент

Leave a Reply