...
Б Е Т А   К Л И Н И К
0878923199 info@beta-clinic.com Понеделник - Петък: 08:00 - 17:00 ч.

За контакти

операция на халукса валгус

Операция на Халукс Валгус по НЗОК

Халукс Валгус (Hallux Valgus) е едно от най- честите патологии на ходилата, чиято прогресия водят до дискомфорт и болки.


Извършване на операция на Халукс Валгс по НЗОК, можете да запазите час за преглед на тел. 0878 92 31 99


Операция на Халукс Валгс

се налага при прогресиране на състоянието и изразена деформация, която създава дискомфорт, болки и затруднява ежедневието на пациентите.

Халукс Валгс е състояние, при което палецът на крака мигрира странично към втория пръст. Това води до подутина и възпаление от вътрешната страна на крака, известна като бунион.

Свързано е с комбинация от генетични фактори, но основният фактор за възникването му е плоскостъпие и неудобни, остри обувки.Някои пациенти, които имат това състояние, нямат симптоми.
Понякога симптомите могат да бъдат облекчени само чрез ортопедични стелки и обувката, за да има достатъчно място в предната част на ходилото, за да поеме променената форма.

Диагностични изследвания: Прегледът от лекар е важен, за да се определи степента на деформация и кой вид оперативна техника е подходящ за корекция на патологията. Преди извършването на операция на халукс валгус е необходимо да се направят и рентгенографии на ходилото. 

Целта на хирургичната корекция е да се коригират осите на метатарзалните кости, както и на пръстите на краката. Има различни хирургични техники, които постигат тези цели. Избраната хирургична техника трябва да бъде индивидуализирана за конкретния тип деформация. Много от процедурите могат да се извършват амбулаторно. По-сложните процедури може да изискват болничен престой от една до три нощи. Някои от хирургичните процедури ще изискват или костта да бъде отрязана и върната в нормално положение, или ставата да бъде подложена на процедура, известна като артродеза. Често има други свързани деформации с халукс валгус, като пръстите на краката, които са твърде извити, наречено още пръст чукче.  Тези проблеми могат да бъдат решени едновременно. Има над 150 различни хирургични процедури, описани за коригиране на тези проблеми.

Ключови думи: операция на халукса валгус по НЗОК

Запишете час за преглед на тел: 08789231 99 или тук

Вижте още: тук

Leave a Reply