...
Б Е Т А   К Л И Н И К
0878923199 info@beta-clinic.com Понеделник - Петък: 08:00 - 17:00 ч.

За контакти

Перитрохантерит

Перитрохантерит

Перитрохантерит – Определение и Причини

Перитрохантерит, наричан също и трохантерит, е медицинско състояние, което засяга областта около трохантера, който е костна издатина на горната част на бедрото. Това състояние често се свързва с болезнени симптоми в тазобедрената област и може да бъде причинено от няколко фактора.


Запишете час за консултация с нашите специалисти: 0878 92 31 99


Перитрохантерит може да се развие поради няколко причини. Една от основните причини е натоварването, което често се случва при активни спортове или източници на неправилно разпределение на теглото при ходене или стоянето. Други фактори могат да включват стареене, повишена физическа активност и травми в областта на трохантера. Важно е да се отбележи, че перитрохантерит не е ограничен само до спортисти – всеки, който натоварва тазобедрената област прекомерно или неправилно, може да страда от това състояние.

Симптоми и Лечение на Перитрохантерит

Симптомите на перитрохантерит обикновено включват болка в областта на трохантера, която може да се усилва при движение. Болката може да се разпространява към горната част на бедрото и дори да засегне глезена.

За диагностирането на перитрохантерит лекарят обикновено използва клинични прегледи и рентгенова снимки на бедрото и засегнатата тазобедрената става. Лечението включва намаляване на болката и възстановяване на функцията чрез разнообразни методи. Лечението може да включва:

1. Покой: Отдихът на засегнатата област често е първата стъпка в лечението. Този подход позволява на мускулите и тендоните да се възстановят.

2. Физикална терапия: Физикалната терапия може да помогне за подобряване на силата и гъвкавостта на мускулите и тендоните в областта на трохантера. Виж физиотерапия при възпаление.

3. Лекарства: В случаи на интензивна болка, лекарят може да предпише аналгетици или противовъзпалителни лекарства.

4. Инжекции: Инжекции с кортикостероиди могат да се използват за намаляване на възпалението в областта.

5. Хирургия: В редки случаи, когато консервативните методи не са ефективни, може да се наложи оперативно лечение.

В заключение, перитрохантерит е състояние, което може да засегне хора от всички възрасти и нива на активност. Важно е да се консултирате с медицински специалист, ако изпитвате симптоми или болки в тазобедрената област. Правилната диагностика и лечение могат да ви помогнат да се възстановите и да продължите активния си начин на живот.


Запишете час за консултация с нашите специалисти: 0878 92 31 99


Вижте още:

Физиотерапия  / Рентгенова снимка на таз /

Източник

Leave a Reply