...
Б Е Т А   К Л И Н И К
0878923199 info@beta-clinic.com Понеделник - Петък: 08:00 - 17:00 ч.

За контакти

Плантарен фасцит

Плантарен фасцит

Болки в ходилото

Плантарният фасциит е една от най-честите причини за болка в петата. Това включва възпаление на дебела ивица тъкан, която минава през долната част на ходилото и свързва костта на петата с пръстите на краката, известна като плантарна фасция. Развитието на плантарен фасцит може да е провокирано от множество фактори но прекомерно натоварване е един от основните.

Плантарният фасциит обикновено причинява пронизваща болка, която често се появява при първите ви стъпки сутрин. Когато ставате и се движите, болката обикновено намалява, но може да се върне след дълги периоди на стоене или когато се изправите след седене.

Причината за плантарен фасциит е слабо разбрана. По-често се среща при бегачи и хора с наднормено тегло.

Симптоми на плантарен фасцит

Плантарният фасциит обикновено причинява пронизваща болка в долната част на крака близо до петата. Болката обикновено е най-силна при първите няколко стъпки след събуждане, въпреки че може да бъде предизвикана и от дълги периоди на стоене прав или когато станете от седнало положение.

Причини

Плантарната фасция е лента от тъкан, която свързва костта на петата с основата на пръстите на краката. Поддържа свода на стъпалото и абсорбира удара при ходене.

Напрежението и стресът върху фасцията могат да причинят малки разкъсвания. Повтарящото се разтягане и разкъсване може да я раздразни или възпали, въпреки че причината остава неясна в много случаи на плантарен фасциит.

Рискови фактори

Въпреки че плантарният фасциит може да се развие без очевидна причина, някои фактори могат да увеличат риска от развитие на това състояние. Те включват:

 • Възраст. Плантарният фасциит се среща най-често при хора на възраст между 40 и 60 години.
 • Определени видове упражнения. Дейности, които натоварват много петата и прикрепената тъкан – като бягане на дълги разстояния, балетни танци и аеробни танци – могат да допринесат за появата на плантарен фасциит.
 • Механика на краката. Плоските стъпала, високият свод или дори нетипичният модел на ходене могат да повлияят на начина, по който теглото се разпределя, когато стоите изправени, и могат да поставят допълнителен стрес върху плантарната фасция.
  затлъстяване.
 • Излишните килограми поставят допълнителен стрес върху вашата плантарна фасция.
 • Професии, които ви държат на крака. Работници, учители и други, които прекарват по-голямата част от работното си време в ходене или изправени върху твърди повърхности, могат да бъдат изложени на повишен риск от плантарен фасциит.

Усложнения

Пренебрегването на плантарен фасциит може да доведе до хронична болка в петата, която възпрепятства редовните ви дейности. Вероятно ще промените ходенето си, за да се опитате да избегнете болката от плантарен фасциит, която може да доведе до проблеми с краката, коляното, бедрата или гърба.

Препоръки:

 • починете и вдигнете крака си на табуретка, когато можете
 • поставете пакет с лед (или торба със замразен грах) в кърпа върху болезнената област за до 20 минути на всеки 2 до 3 часа
 • носете обувки с омекотени токчета и добра опора на свода
 • използвайте ортопедични стелки или подложки за петата в обувките си
 • Посетете физиотерапия
 • опитайте редовни нежни упражнения за разтягане
 • опитайте упражнения, които не оказват натиск върху краката ви, като например плуване
 • приемайте болкоуспокояващи като парацетамол и ибупрофен
 • опитайте се да отслабнете, ако сте с наднормено тегло

Вижте още: Физиотерапия/Физиотерапия при възпаление / Идиопатична сколиоза/ Ревматоиден артрит

Препоръка за ортопедични стелки Feet Max

Източник: тук

 

Leave a Reply