...
Б Е Т А   К Л И Н И К
0878923199 info@beta-clinic.com Понеделник - Петък: 08:00 - 17:00 ч.

За контакти

Плоскостъпие и болки в ходилата

Плоскостъпие и болки в ходилата


Плоскостъпие и болки в ходилата: Как да се справим с тези проблеми

 Плоскостъпие – причини и симптоми

Плоскостъпието е медицинско състояние, при което напречния свод на стъпалото, е започна да спада или наблюдаваме вродена липса на свода. Това може да доведе до различни проблеми, включително болки и дискомфорт в ходилата, подбедриците и коленните стави.

 

Ето някои от основните причини и симптоми на плоскостъпие:

  • Генетика и наследство

Някои хора се раждат с предразположение към плоскостъпие поради генетични фактори. Ако имате близки роднини с плоскостъпие, вероятността да го развиете и вие е по-голяма.

  • Слаби мускули и вродени аномалии

Слабите мускули на стъпалото и вродените аномалии могат да доведат до неправилно развитие на ходилото, което води до плоскостъпие.

  • Травми и натоварване

Травми на ходилото или продължително натоварване могат също да допринесат за развитието на плоскостъпие. Спортуването или извършването на дейности, които включват повтарящи се движения на краката, могат да доведат до натоварване на стъпалата и отслабване на структурите на ходилото.

  • Болката в ходилата е най-честият симптом на плоскостъпие

Хората с плоскостъпие обикновено изпитват болка във вътрешната страна на стъпалото, особено след продължително стояне или ходене. Също така, може да се появят симптоми като умора, отпускане или усещане за неподравненост на стъпалата.

 Лечение на плоскостъпие и облекчаване на болките

Плоскостъпие и болки в ходилата е изключително често срещано състояние, затова разбирането на проблема е от изключителна важност. Тези оплаквания могат да бъдат облекчени с помощта на някои методи и терапии.

Ето някои от тях:

  • Упражнения за укрепване на мускулите

Специфични упражнения за укрепване на мускулите на стъпалото и глезена могат да помогнат за стабилизиране на подплатите и облекчаване на болките. Физиотерапевти и специалисти по рехабилитация могат да предоставят индивидуални упражнения и съвети.

  •  Използване на ортопедични стелки

Ортопедичните стелки са специално изработени вложки, които се носят в обувките, за да подпомогнат стъпалото. Те могат да подобрят амортизацията и подкрепата на стъпалото, което води до облекчение на болките и подобрение на функционалността на ходилата.

  •  Обувки с подходяща подметка и подплата

Изборът на правилни обувки е от съществено значение за управлението на плоскостъпието и болките в ходилата. Обувките трябва да имат подходяща подметка и подплата, които да предоставят достатъчна подкрепа и амортизация на стъпалото.

  • Предпазване и грижа за ходилата

За да предпазим ходилата си и да ги поддържаме здрави, трябва да се придържаме към някои основни принципи на грижа.

Ето някои от тях:

  • Избягване на прекомерното натоварване

Изпълнение на редовни паузи и избягване на прекомерно натоварване може да помогне да се предотвратят болките и умората в ходилата. По време на продължителна активност, като ходене или стояне, е важно да правите редовни почивки и да давате възможност на ходилата да се отпуснат.

  •  Консултиране с професионалист

Консултацията със доктор специалист е задължителна част от лечението на плоскостъпието. Неглижирането може да доведе до сериозни промени особено в детска възраст.

В заключение, плоскостъпието и болките в ходилата са медицински проблеми, които могат да бъдат облекчени и управлявани с правилния подход и грижа. Със съответните упражнения, подходящи обувки и консултации с професионалисти, е възможно да се намали болката и да се подобри качеството на живот при тези състояния.


Запишете час за диагностика за плоскостъпие на тел.: 0878 923199 – Бета Клиник или тук


Ключова дума: Плоскостъпие и болки в ходилата

Вижте още статии: тук 

Статия

Leave a Reply