...
Б Е Т А   К Л И Н И К
0878923199 info@beta-clinic.com Понеделник - Петък: 08:00 - 17:00 ч.

За контакти

Пресбиопия

Пресбиопия

Пресбиопия: Причини, симптоми и лечение

Пресбиопия е общо разпространено заболяване на очите, което засяга много хора в напреднала възраст. Това е естествено стареещо състояние, при което очната оптика губи способността си да фокусира ясно на близки предмети. В резултат, хората изпитват затруднения при четене, извършване на близка работа и фокусиране на детайли. В тази статия ще разгледаме причините и симптомите на пресбиопията, както и различните методи за лечение и корекция на това заболяване.

Причини на пресбиопията:
Главната причина за пресбиопията е промяната в структурата на окото, което се случва с времето. Това води до загуба на гъвкавостта и способността на лещата да се свива и разширява, което е необходимо за фокусиране на светлината върху сетния слой. След 40-годишна възраст, когато пресбиопията обикновено се развива, лещата губи своята еластичност и невъзможно е за окото да се фокусира ясно на близки обекти.

Симптоми на пресбиопията:
Главният симптом на пресбиопията е затруднение при фокусиране и ясно виждане на близки предмети. Хората с пресбиопия обикновено изпитват затруднения при четене на малък текст, работа на компютър, извършване на близка работа или извършване на дейности, които изискват детайлно виждане. Други симптоми могат включват напрежение в очите, главоболие, умора при четене и необходимост от допълнително осветление при близка работа.

Лечение на пресбиопията:
Пресбиопията може да бъде успешно коригирана и лекувана чрез различни методи за корекция на зрението.

Ето някои от тях:

1. Очила: Носенето на очила за близко зрение е най-честият начин за корекция на пресбиопията. Очилата съдействат за фокусиране на светлината върху сетния слой, което подобрява яснотата при четене и близка работа.

2. Контактни лещи: За тези, които предпочитат безочково виждане или имат активен начин на живот, контактните лещи са възможна опция за корекция на пресбиопията. Те също така помагат за фокусиране на светлината и осигуряват ясно виждане на близки обекти.

3. Рефрактивна хирургия: Лазерната корекция на зрението, като LASIK или PRK, може да се извърши, за да се промени формата на роговицата и да се подобри фокусирането на светлината. Това може да бъде подходяща опция за хората, които искат постоянно решение за пресбиопията.

4. Прогресивни лещи: Прогресивните лещи са специални многофокусни лещи, които предоставят ясно виждане както на близки, така и на далечни предмети. Те съчетават различни зони за разстояние и близост, което позволява на хората с пресбиопия да видят ясно в различни дистанции.

Заключение:
Пресбиопията е разпространено заболяване на очите, което предизвиква затруднения при фокусиране и ясно виждане на близки предмети. Очила, контактни лещи, рефрактивна хирургия или прогресивни лещи са методи за корекция и лечение на пресбиопията. Важно е да се консултирате с оптик или очен лекар, за да определите най-подходящия метод за корекция на пресбиопията, който отговаря на вашите нужди и предпочитания.

 

Направете вашият преглед СЕГА запишете час: тук/ или се обадете на: 0878 9231 99

Намерете още статии: /Астигматизъм / Хиперметропия / Конюктивит

Leave a Reply