...
Б Е Т А   К Л И Н И К
0878923199 info@beta-clinic.com Понеделник - Петък: 08:00 - 17:00 ч.

За контакти

Руптура на ротаторния маншон

Руптура на ротаторния маншон

Скъсване на ротаторния маншон

Руптура на ротаторния маншон , частична или пълна е често срещана причина за болка в рамото и увреждане сред възрастните. Всяка година почти 2 милиона души в САЩ посещават лекарите си заради ротаторен маншет.

Скъсан ротаторен маншет може да отслаби рамото ви. Това означава, че много ежедневни дейности, като разресване на косата или обличане, могат да станат болезнени и трудни за изпълнение.

Руптура на ротаторния маншон

Когато един или повече мускули от ротаторните маншети се разкъсат, сухожилието става частично или напълно откъснато от главата на раменната кост.

Най- често патологията се наблюдава в  сухожилието на м. супраспинатус, но могат да бъдат включени и други части на ротаторния маншон.

Най- често травмата започва с преразтягане на сухожилието, което накрая може да бъде частично или напълно разкъсано.

Има различни видове сълзи.

  • Частичното разкъсване се нарича още сълза. Този вид наблюдаваме часстично отделяне на сухожилието от костта. Нарича се частична, защото сълзата преминава само частично през дебелината на сухожилието. Сухожилието е все още прикрепено към костта, но е изтънено.
  • Пълно разкъсване.При този вид разкъсване има пълно прекъсване на сухожилието от хумералната глава.

Rotator cuff tendons and a full-thickness tear in the supraspinatus tendon

(Left) Надземният изглед на четирите сухожилия, които образуват ротаторния маншет.
(Вдясно) Сълзотворен с пълна дебелина в сухожилието на супраспинатус.

Front view of rotator cuff and full-thickness tear in supraspinatus tendon

(ляво) Предният изглед на нормален ротаторен маншет. (Вдясно) Сълзотворен с пълна дебелина в сухожилието на супраспинатус.

Причина

Има две основни причини: нараняване (травма) и износване (дегенерация).

Травма

Ако паднете на протегнатата си ръка или вдигнете нещо твърде тежко с резки движение, можете да разкъсате ротаторния си маншет. Този тип травма може да се появи с други наранявания, като счупена ключица, изкълчено рамо или фрактура на китката.

Дегенеративни изменения на ротаторния маншон

Повечето сълзи са резултат от износването на сухожилието, което се случва бавно с течение на времето. Тази дегенерация естествено се появява с напредване на възрастта и в повечето случаи е относително безболезнена.

Разкъсването на маншета е по-често срещано в доминиращото рамо. Ако имате дегенеративни изменения в едното рамо, има по-голяма вероятност от разкъсване на ротаторния маншет в противоположното рамо – дори ако нямате болка в това рамо.

Няколко фактора допринасят за дегенеративни или хронични травми.

  • Повтарящ се стрес. Повтарянето на едни и същи движения на рамото отново и отново може да доведе до стрес  на структурите на ротаториния маншон – мускули и сухожилия. Бейзболът, тенисът, гребането и вдигането на тежести са примери за дейности, които могат да ви изложат на риск. Много работни места и рутинни задължения могат да причинят травми.
  • Липса на кръвоснабдяване. С напредването на възрастта, кръвоснабдяването в ротаторния маншет  намалява. Без добро кръвоснабдяване, естествената способност на организма да възстановява увреждането на сухожилията е нарушена. Това в крайна сметка може да доведе до разкъсване на сухожилие.

Рискови фактори

Тъй като повечето оплаквания до голяма степен са причинени от нормалното износване, което върви заедно със стареенето, хората над 40 години са изложени на по-голям риск.

Хората, които извършват тежка физическа дейноста, също са изложени на риск от разкъсване на ротаторен маншет. Спортистите са особено уязвими към травми, особено тенисистите. Художниците, дърводелците и други, които вършат режийни работи, също имат по-голям шанс за сълзи.

Симптоми

Най-честите симптоми на разкъсване на ротаторния маншет включват:

  • Болка в покой и през нощта, особено ако лежи на засегнатото рамо
  • Болка при повдигане и спускане на ръката или със специфични движения
  • Слабост при повдигане или завъртане на ръката
  • Crepitus, или пращене, когато движите рамото си в определени позиции

Сълзите, които се случват внезапно, като например от падане, обикновено причиняват силна болка. Може да има усещане за щракване и непосредствена слабост в горната част на ръката.

Сълзите, които се развиват бавно поради прекомерна употреба, също могат да причинят болка и слабост на ръката. Може да имате болка в рамото, когато вдигате ръката си, или болка, която се движи по ръката ви.

  • Първоначално болката може да бъде лека и да присъства само при повдигане на ръката над главата ви, като например блъскане в шкаф. Лекарствата без рецепта, като аспирин, ибупрофен или напроксен, могат да облекчат болката.
  • С течение на времето болката може да стане по-забележима в покой и вече да не изчезва с лекарства. Може да имате болка, когато лежите на болезнената страна през нощта. Болката и слабостта в рамото могат да направят рутинните дейности, като разресване на косата или достигане зад гърба ви, по-трудни.

Физиотерапия

 

Leave a Reply