...
Б Е Т А   К Л И Н И К
0878923199 info@beta-clinic.com Понеделник - Петък: 08:00 - 17:00 ч.

За контакти

Синдром на медиален тибиален стрес

Синдром на медиален тибиален стрес

 Клинично представяне и лечение чрез ортопедични стелки

Синдром на медиален тибиален стрес (MTSS) е едно от най-честите наранявания, които възникват в краката на атлети. Въпреки че терминът „шини на пищяла“ е бил използван преди повече от половин век, за да опише болката в краката, наблюдавана при спортисти с MTSS, „шини на пищяла“ също се използва през годините, за да опише редица други диагнози, които причиняват болка в краката при спортисти.

Поради тази причина термините „болка в краката, предизвикана от упражнения“ или „болка в краката при усилие“ са станали по-популярни термини за описание на множеството диагнози, които могат, заедно с MTSS, да причинят болка в краката по време на спортни дейности. Диференциалните диагнози на MTSS включват тибиална или фибуларна стрес фрактура, мускулни разтежения или разкъсвания, прихващане на фокален нерв, фасциална херния, лумбосакрална радикулопатия, съдова клаудикация.

Терминът „синдром на медиален тибиален стрес“

Терминът „синдром на медиален тибиален стрес“ е измислен за първи път от David Drez, MD, в началото на 1980 г. с термините „синдром на медиален тибиален стрес“ и „синдром на медиален тибиален стрес“ за първи път се използват в медицинската литература през 1974 г., за да се опише медиалната тибиална болка това често се случва в краката на активни индивиди. Други имена, използвани през последните 45 години за това сравнително често срещано състояние, включват синдром на задния пищял, възпалителна болка в пищяла, тракционен периостит, периостит на пищяла, синдром на медиална шина на пищяла, синдром на солеус и тибиален фасциит.

За да се диагностицира правилно MTSS и да се изключат други патологии, които могат да причинят болка в краката, предизвикана от физическо натоварване, наложително е клиницистът да снеме добра анамнеза и да извърши правилно физическо изследване на стъпалото и долния крайник на пациента. Пациентите с MTSS неизменно се оплакват, че тяхната медиална болка в крака се е развила заедно със скорошно увеличаване на дейностите по бягане или скачане.

Болката от MTSS обикновено се появява само по време на активност, като болката намалява бързо в рамките на 5 минути след прекратяване на дейността. Ако болката продължава по време на дейности при ходене, клиницистът трябва да има висок индекс на подозрение за медиална тибиална стрес фрактура (MTSF), която може да възникне в същите области на медиалната тибиална граница като MTSS.

Снимката по-долу е на 28-годишна жена, която тренира за първия си маратон. Обърнете внимание, че чувствителността е само в средната тибиална граница. Това е много типично място за болка и чувствителност, наблюдавани при бегачи с MTSS.

Клиничен преглед

Клиничният преглед на пациента с MTSS ще покаже характерна дифузна чувствителност, която се появява по дисталните две трети от медиалната тибиална граница и понякога може да покаже локализирано втвърдяване в рамките на меките тъкани точно зад медиалната тибиална граница.
При този пациент тя е развила толкова силна болка в медиалната тибиална граница, че може да бяга само около 10-15 минути, преди болката да стане толкова интензивна, че по-нататъшното бягане да е невъзможно. Тя беше успешно лекувана с индивидуални ортопедични стелки и се върна обратно към безболезнено бягане в рамките на 4 седмици. Персонализираният дизайн на ортези за крака трябва да бъде доста специализиран за успешното лечение на MTSS.

Персонализираните модификации на ортопедични стелки, които обикновено се използват за лечение на MTSS, включват медиална пета, добре оформена медиална надлъжна арка, варусна задна стойка на стъпалото и варусна екстензия на предната част на стъпалото. Тези модификации на ортези ще поддържат варусната предна част на стъпалото, която толкова често се наблюдава при тези пациенти с MTSS.

С опората за предната част на стъпалото срещу варус, опората за задната част на стъпалото срещу варус (т.е. медиална опора на петата) и добра опора за медиалния свод от този тип ортеза, огъването на тибията, което причинява симптомите на MTSS, ще бъде сведено до минимум по време на дейности по бягане и скачане.

Ключова дума: Синдром на медиален тибиален стрес

 

Вижте още:

3D индивидуални ортопедични стелки / Плантарен фасцит / Плоскостъпие и болки в ходилата

Източник

 

Leave a Reply