...
Б Е Т А   К Л И Н И К
0878923199 info@beta-clinic.com Понеделник - Петък: 08:00 - 17:00 ч.

За контакти

Синята светлина: както вредна, така и полезна!

Повечето хора са наясно, че слънчевата светлина съдържа видими светлинни лъчи  и невидими ултравиолетови лъчи, които могат да бъдат вредни. Но това, което мнозина не знаят е, че видимата светлина, излъчвана от слънцето, обхваща разнообразни цветни светлинни лъчи, които съдържат различни количества енергия.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА СИНЯТА СВЕТЛИНА?

Слънчевата светлина съдържа червени, оранжеви,  жълти,  зелени и сини светлинни лъчи и много нюанси на всеки от тези цветове, в зависимост от енергията и дължината на вълната на отделните лъчи (наричано още електромагнитно излъчване). Комбинирани,  този спектър от цветни светлинни лъчи създава това,  което наричаме „бяла светлина“  или слънчева светлина. Светлинните лъчи, които имат относително дълги дължини на вълните, съдържат по-малко енергия, а тези с къси вълни имат повече енергия. Лъчите на червения край на видимия спектър на светлината имат по-дълги дължини на вълните и следователно по-малко енергия. Лъчи на синия край на спектъра имат по-къси дължини на вълните и повече енергия. Сините светлинни лъчи са с най-къса дължина на вълната (и най-високата енергия) понякога се наричат синьо-виолетова или виолетова светлина. Ето защо невидимите електромагнитни лъчи, които са извън видимия спектър на светлина, се наричат ултравиолетови лъчи (UV).

UV лъчите имат по-висока енергия от видимите светлинни лъчи, което ги прави способни да произвеждат промени в кожата, които създават слънчев загар. Но твърде много излагане на ултравиолетовите лъчи причинява болезнено слънчево изгаряне – и още по-лошо може да доведе до рак на кожата. Тези лъчи също могат да причинят зачервени очи – състояние, наречено фотокератит или снежна слепота.

Но ултравиолетовата радиация, с умереност, също има благоприятни ефекти, като подпомагане на организма да произвежда адекватни количества витамин D.

Като цяло учените казват, че видимият спектър на светлината съдържа електромагнитно лъчение с дължини на вълните, вариращи от 380 нанометра (nm) в синия край на спектъра до около 700 nm на червения край.

Синята светлина обикновено се определя като видима светлина, варираща от 380 до 500 nm. Синята светлина понякога допълнително се разпада на синьо-виолетова светлина (приблизително 380-450 nm) и синьо-тюркоазна светлина (приблизително 450-500 nm).

Така че приблизително една трета от цялата видима светлина се счита за видима с висока енергия (HEV) или „синя“ светлина.

ВАЖНИ ФАКТИ ЗА СИНЯТА СВЕТЛИНА

Подобно на ултравиолетовото лъчение, видимата синя светлина има както ползи, така и опасности. Ето важни неща, които трябва да знаете за синята светлина:

  1. СИНЯТА СВЕТЛИНА Е НАВСЯКЪДЕ

Слънчевата светлина е основният източник на синя светлина и когато сме на открито по време на дневна светлина, повечето от нас получават по-голямата част от нея. Но има и много изкуствени, вътрешни източници на синя светлина, включително флуоресцентно и светодиодно осветление.

Електронните изображения на компютри, електронни ноутбуци, смартфони и други цифрови устройства излъчват значителни количества синя светлина. Количеството HEV светлина, което тези устройства излъчват, е само част от излъчваната от слънцето. Но времето, което хората прекарват, използвайки тези устройства и близостта на тези екрани до лицето на потребителя, има много очни лекари, оптометристи и оптици, загрижени за възможните дългосрочни ефекти на синята светлина върху здравето на очите.

  1. HEV СВЕТЛИННИТЕ ЛЪЧИ ПРАВЯТ НЕБЕТО ДА ИЗГЛЕЖДА СИНЬО

Високоенергийните светлинни лъчи, с къси вълни на синия край на видимия спектър на светлина, се разпръскват по-лесно, отколкото другите видими светлинни лъчи, когато ударят молекули на въздуха и водата в атмосферата. По-голямата степен на разсейване на тези лъчи е това, което прави безоблачното небе да изглежда синьо.

  1. ОЧИТЕ САМИ НЕ БЛОКИРАТ СИНЯТА СВЕТЛИНА

Предните структури на човешкото око (роговицата и лещата) са много ефективни при блокирането на UV лъчите от достигане на чувствителната към светлина ретина в задната част на очната ябълка. Всъщност, по-малко от 1% от ултравиолетовата радиация от слънцето достига ретината, дори ако не носите слънчеви очила. (Имайте предвид, обаче, че слънчевите очила, които блокират 100% от UV, са от съществено значение за предпазването на тези и други части от окото от увреждане, което може да доведе до катаракта, снежна слепота и дори рак). От друга страна, практически цялата видима синя светлина преминава през роговицата и лещата и достига ретината.

  1. СИНЯТА СВЕТЛИНА МОЖЕ ДА УВЕЛИЧИ РИСКА ОТ ДЕГЕНЕРАЦИЯ НА МАКУЛАТА

Фактът, че синята светлина прониква до ретината (вътрешната облицовка на задната част на окото) е изключително важен, защото лабораторните изследвания показват, че твърде много излагане на синя светлина може да увреди светлинно-чувствителните клетки в ретината. Това води до промени, които наподобяват тези на дегенерация на макулата, което може да доведе до постоянна загуба на зрението.

  1. ЗАЩИТАТА ОТ СИНЯ СВЕТЛИНА – ВАЖНА СЛЕД ОПЕРАЦИЯ ПРИ КАТАРАКТА

Очната леща при възрастните блокира почти 100% от слънчевите UV лъчи. Като част от нормалния процес на стареене на естествената леща на окото в крайна сметка блокира и някаква синя светлина с къса дължина на вълната.  Синята светлинна защита може да бъде още по-важно след операцията на  катаракта. Ако ви предстои  такава операция, попитайте вашия хирург кой тип вътреочни лещи (IOL) ще се използва за замяна на мътната естествена леща и колко синьо светлинно покритие осигурява. След операцията от  катаракта може да се възползвате от очилата, които имат лещи със специален филтър за синя светлина – особено ако прекарвате дълги часове пред компютърния екран или използвате други цифрови устройства.

  1. ИМА И ПОЛЕЗНА СИНЯ СВЕТЛИНА

Малко известно е, че синята светлина е от съществено значение за доброто здраве. Изследванията показват, че високоенергийната видима светлина повишава бдителността, помага на паметта и когнитивната функция и повишава настроението.

Всъщност  при така наречената светлинна терапия, използваща се  за лечение на сезонно афективно разстройство (SAD) – вид депресия, която е свързана с промените в сезоните, се употребява ярка бяла светлина, която съдържа значително количество HEV сини светлинни лъчи.

Също така, синята светлина е много важна при регулирането на естественото събуждане и цикълът на съня. Излагането на синя светлина по време на деня спомага за поддържането на здравословен ритъм. Но прекалено много синя светлина късно през нощта (четенето на роман на таблетен компютър или на електронно четене преди лягане) може да наруши този цикъл, което може да причини безсънни нощи и умора през деня.

Сини светлинни филтри и защитни очила

Ако постоянно използвате телефона си –  писане на текстови съобщения, електронна поща и сърфиране в мрежата – удобен начин да намалите експонацията със синя светлина е да използвате филтър със синя светлина.

Като споменахме вече, защита от вредната синя светлина може да се осъществи чрез носене на очила и стъкла със специални филтри. Тези стъкла са подходящи както за хора с необходимост от корекция на зрението,  така и за хора които работят пред компютър и монитори.  Те могат да бъдат предписани за оптимизиране на зрението ви специално за разстоянието, от което виждате вашите устройства. Ето защо е важно да се посъветвате с  вашия очен лекар или оптик, за да прецени  каква корекцията на зрението и какви характеристиките на лещите най-добре отговарят на вашите нужди за защита на очите от вредната синя светлина.

Автор: Оптометрист Петканова

Leave a Reply