...
Б Е Т А   К Л И Н И К
0878923199 info@beta-clinic.com Понеделник - Петък: 08:00 - 17:00 ч.

За контакти

Плоскостъпие причинено от сколиоза

Сколиоза причинена от плоскостъпие

Какво е сколиоза?

Наличието на сколиоза е толкова емоционално за пациента, колкото и клинично предизвикателство за доктора и кинезитерапевта. Пациентите често идват в нашита клиника, загрижени, че са били диагностицирани със сколиоза. Сколиозата е най-често срещаното гръбначно разстройство при деца и юноши. А Сколиоза причинена от плоскостъпие е едно от най- честите причини за идиопатичната сколиоза.


Запишете час за консултация за сколиоза при д-р Георгиев 0878 92 31 99 – МЦ Бета Клиник


Сколиозата е абнормна странична кривина на гръбначния стълб в коронарната или челната равнина. Най-често се диагностицира в детска или ранна юношеска възраст. Докато степента на изкривяване се измерва в короналната равнина, ние сме свидетели на клиничната практика, че сколиозата всъщност е по-сложен, триизмерен проблем, който включва множество нива на движение.

Според Американската асоциация на неврохирурзите, сколиозата засяга 2-3 % от населението или около 6-9 милиона души в Съединените щати. Сколиозата може да се развие в ранна детска възраст или да бъде вродена. Въпреки това, основната възраст на начало за сколиоза е на 10-15 години, което се среща еднакво и сред двата пола.

Класификация на сколиоза

При вродени сколиоза има ембриологична малформация на един или повече прешлени в гръбначния стълб.  Формата и местоположението на тези аномалии определят скоростта и тежестта на сколиозата, докато детето расте. Този тип сколиоза присъства при раждането, така че може да бъде открит в ранна възраст.

Невромускулната сколиоза е вторична и се дължи на неврологични или мускулни заболявания (т.е. церебрална парализа, травма на гръбначния мозък, мускулна дистрофия, спинална мускулна атрофия и спина бифида). Този тип сколиоза обикновено прогресира по-бързо от идиопатичната сколиоза и често изисква хирургично лечение.

Идиопатичната сколиоза е най-често срещаната, съставляваща около 80 % от всички случаи. Обикновено се диагностицира по време на пубертета.


Запишете час за консултация за сколиоза при д-р Георгиев 0878 92 31 99 – МЦ Бета Клиник


Голяма част от медицинските изследвания, свързани със сколиоза, изглежда се фокусират много малко върху използването на специализирана рехабилитация, като форма на консервативна грижа.

Сколиоза причинена от плоскостъпие

Започвайки от ранна възраст на 6-7 години, можем да наблюдаваме клинично как прекомерната пронация на ходилата (плоскостъпие) създава каскаден биомеханичен стрес на опорно- двигателния апарат. Спадането на сводовете създава медиални ротационни сили върху подбедрицата и бедрената кост, които имат отрицателно въздействие върху таза и гръбначния стълб. От страната на по-силно изразената  пронация (по- силно изразеното плоскостъпие) откриваме изкривяване на таза, това води до функционален къс крак и произтичаща от това развиване на гръбначно изкривяване.

Плоскостъпието допринасят за функционалната сколиоза:

Всички тези биомеханични промени причиняват изместване на натоварването върху различните стави на долните крайници и гръбначния стълб. Плоскостъпието по същество създават функционална сколиоза в лумбалните и торакалните отдели.

Колкото по- повече е изразено плоскостъпието, толкова повече кинетичната верига е стресирана и толкова по-голям е приносът към степента на функционална сколиоза.


Запишете час за консултация за сколиоза при д-р Георгиев 0878 92 31 99 – МЦ Бета Клиник


Системни ефекти на сколиозата

Идиопатичната сколиоза се подразделя допълнително на три групи; инфантилна, преди 3-годишна възраст; юношеска възраст, на възраст от 5 до осем години; и адолесцентна, на възраст 10 години до края на растежа. 80% или повече идиопатична сколиоза е адолесцентна.

Подрастващата иипатична сколиоза е системно, доживотно състояние с неизвестна причина.

Тъй като формирането на плантарната арка е фундаментално завършено до 7-годишна възраст, това е мястото, където започваме да виждаме ранните етапи на ставен стрес и сколиоза при децата. Ако нямаме възможност да диагностицираме и третираме плоскостъпието в по-младите години, това ще прогресира през юношеството и зрелостта. През цялото това време увеличеното натоварване на може да доведе до множество мускулно-скелетни проблеми заедно със сколиоза.

Лечение

Изработката на индивидуакни ортопедични стелки е от изключителна важност за поддържането на правилна биомеханика на тялото.Идиопатичната сколиоза се повлиява на специално изработени упражнения за корекция на стойката , като метода на Риги или Шрот.

Вижте още: Упражнения при плоскостъпие и спаднал свод / Ортопедични Стелки / 3D индивидуални ортопедични стелки

Ключова дума:Сколиоза причинена от плоскостъпие

 

 

 

 

Leave a Reply