...
Б Е Т А   К Л И Н И К
0878923199 info@beta-clinic.com Понеделник - Петък: 08:00 - 17:00 ч.

За контакти

Тест за неврома на Mortons

Тест за неврома на Mortons

Тест за неврома на Mortons се използва за откриване на наличието на интердигитална неврома (невринома на Morton) в стъпалото.

Нарича се още тест за метатарзално притискане или тест за притискане на Morton Neuroma.
Какво представлява Тест -а за неврома на Mortons?

Тестът на Мортън се извършва, когато пациентът е в седнало положение. Изследващият хваща предната част на стъпалото на пациента и я притиска, като това избутва съседните метатарзални глави една срещу друга.


Запишете час за консултация: 0878 92 31 99 – Бета Клиник


Какво означава положителен Тест за неврома на Mortons?

Когато е налице интердигитална неврома, натискането на метатарзалните глави една срещу друга ще причини болка със парестезия, излъчваща се в съседните пръсти на краката.

Малки фиброми като втвърдени области между пръстите на краката също ще бъдат осезаеми и ще се изместят, понякога с щракащ звук, тъй като предната част на стъпалото е компресирана.

Дигитален тест за разтягане на нерв

Тестът за разтягане на нерв е друг неврологичен тест, който се използва за оценка на невралгията на Мортън.

Пациентът лежи по гръб. И двата глезена се държат в пълна дорзи- флексия, докато изследващият , сгъва пасивно долните пръсти на краката двустранно от двете страни.

Тестът е положителен, ако пациентът се оплаква от пареща болка над плантарната повърхност на нивото на засегнатата метакарпална глава с излъчване в съответния пръст(и) на крака. Пациентът често се оплаква от „стрелкащи“ болка при изправяне и при „движение на пръстите“. Понякога е свързано с хипестезия на засегнатия пръст(и). Дори натискът от тесни обувки може да предизвика болката.

Едно проучване показа, че тестът за разтягане на дигиталния нерв показва 100% чувствителност, с 95% положителна прогнозна стойност за неврома на Мортън.

Бележки

Невромата на Мортън е вретеновидна удебеление, която се развива в плантарен нерв. Болезнените интердигитални невроми обикновено се развиват във втората или третата интердигитална гънка; невроми в първата или четвъртата интердигитална гънка са редки.
Проявява се с метатарзалгия и понякога изтръпване и изтръпване между 3-ти и 4-ти пръст на краката.
Пациентите имат болка при ходене, добре локализирана и пациентите, носещи обувки, отбелязват, че събуването на обувките облекчава болката. Някои пациенти чувстват, че седят с кръстосани крака, причинявайки болка.
Инжектирането на локален анестетик през дълбокия напречен метатарзален лигамент може да потвърди диагнозата чрез анестезиране на неврома.

 


Запишете час за консултация: 0878 92 31 99 – Бета Клиник


Тест за провокиране на болка в интердигиталното пространство от плантарната страна е маневрата на Hohmann.
Възпроизвеждането на болка с тази маневра показва наличието на неврома или стрес фрактура.
По-нататъшно дразнене на нерва може да се получи чрез реципрочно движение на първата и петата метатарзална кост нагоре и надолу в противоположни посоки. Ако тази компресия на главите на метатарзалните кости възпроизвежда характерната болка на пациента, това силно подсказва наличието на интердигитална неврома.

Други причини за болки в ходилото: Плоскостъпие

Виж още: Физиотерапия / Контакти

Ключова дума: Тест за неврома на Mortons

 

 

Източник

Leave a Reply