...
Б Е Т А   К Л И Н И К
0878923199 info@beta-clinic.com Понеделник - Петък: 08:00 - 17:00 ч.

За контакти

тест за холестерол и липидen профил

Какво е кръвен тест за холестерол и липидen профил?

Какво е кръвен тест за холестерол и липидen профил?

Липидите и холестеролът са подобни на мазнини вещества в тялото ви. Тези тестове установяват нивата на холестерол и други мазнини в кръвта ви. Провеждането на кръвен тест за холестерол и липидen профил може да профилактира сериозни заболявания.


Кръвен тест за холестерол и липидeн профил в Бета Клиник 0878 92 31 99; гр. София, Бул Черни връх 14


Кръвният тест за липиден профил измерва: общото количество холестерол в кръвта (общ холестерол) нивото на HDL-холестерола (холестерол с висока плътност, често наричан „добър холестерол“), нивото на LDL-холестерол (холестерол с ниска плътност, често наричан „лош“ холестерол), триглицериди (TG, друг вид мазнини в тялото). LDL холестеролът се нарича лош холестерол, защото може да се натрупа в стените на кръвоносните ви съдове.

LDL холестеролът увеличава риска от коронарна болест на сърцето и атеросклероза. HDL холестеролът е добър холестерол, защото премахва излишния холестерол от тялото ви. Високите нива на триглицериди също могат да увеличат риска от сърдечно-съдови  заболявания.

Защо ми трябва този тест?

Препоръчва се тестване на всеки 12 месеца за хора с:

  • високо кръвно налягане
  • диабет
  • сърдечно заболяване 
  • заболяване на бъбреците
  • чернодробни заболявания

Как да се подготвим изследването?

Обикновено ще трябва да гладувате 8 до 12 часа, преди да направите този кръвен тест. Това означава да не ядете никаква храна и да пиете само вода. Повечето хора правят теста сутрин, така че не им пречи на храненето.

Нивата на холестерол и липиди са само част от изследванията, които се вземат предвид, когато се определя риска от сърдечно-съдови заболявания и заболявания на черния дроб.


Кръвен тест за холестерол и липидeн профил в Бета Клиник 0878 92 31 99; гр. София, Бул Черни връх 14


Вижте още статии: Лабораторни изследвания

Вижте още статии: тук

Ключова дума: тест за холестерол и липидeн профил

Leave a Reply