...
Б Е Т А   К Л И Н И К
0878923199 info@beta-clinic.com Понеделник - Петък: 08:00 - 17:00 ч.

За контакти

Тест на Адам

Тест на Адам

Скрининг за сколиоза

Целта на теста на Адам е да открие структурна или функционална сколиоза. Този тест най-често се използва по време на скрининга в училище за сколиоза. Може да се използва и при пациенти, които имат фамилна анамнеза за сколиотична поза или при пациенти, които имат откриваема сколиоза с несигурна етиология. Сколиозата е функционална, когато характеристиките на сколиозата стават по-видими, докато пациентът се накланя напред. При структурна сколиоза сколиотичната деформация ще остане същата като в изправено положение. Тест на Адам намира широко приложения при скрининг на сколиоза. Ако има повишена кифоза при навеждане напред, болестта на Шойерман или конвенцерална кифоза също е възможна.


Запишете час за преглед и диагностика на сколиоза – 0878 92 31 99 – д-р Георгиев – МЦ Бета Клиник


Тест на Адам – техника

СколиометърСколиометър

Преди да извършите тест на Адам, най-добре е да потърсите несъответствието в дължината на крайниците. Гръбнакът трябва да бъде видим. Пациентът се навежда напред в кръста, докато гърбът се появи в хоризонталната равнина.  Проверяващият гледа отзад, по хоризонталната равнина на прешлените. Докторът търси показатели за сколиоза, като гръбначна асиметрия, неравни рамене, асиметрия на лопатката, деформация на гръдния кош. Повишената или намалена лордоза / кифоза също може да бъде признак на сколиоза.

От дясната страна, гърбицата на реброто (изпъкна страна)
  1. Пациентът сваля тениската си, за да се види гръбнакът.
  2. Пациентът трябва да се наведе напред, започвайки от кръста, докато гърбът се качи в хоризонталната равнина. Дланите се държат заедно.
  3. Проверяващият стои в задната част на пациента и гледа по хоризонталната равнина на гръбначния стълб, търсейки аномалии на гръбначния стълб, като повишена или намалена лордоза / кифоза, и асиметрия на гръбнака. 

    Запишете час за преглед и диагностика на сколиоза – 0878 92 31 99 – д-р Георгиев – МЦ Бета Клиник


Положителен тест се наблюдава при асиметрия (едната страна на гръбначния стълб е по-висока от другата).

Вижте още: Медицински център за лечение на сколиоза / Сколиоза при деца

 


Запишете час за преглед и диагностика на сколиоза – 0878 92 31 99 – д-р Георгиев – МЦ Бета Клиник


 

Leave a Reply