...
Б Е Т А   К Л И Н И К
0878923199 info@beta-clinic.com Понеделник - Петък: 08:00 - 17:00 ч.

За контакти

Удърно вълнова терапия или Shock wave

Удaрно вълнова терапия или Shock wave

Какво представлява ударно вълнова терапия?

Ударно вълнова терапия или Shock wave е неинвазивно лечение, което стимулира естествения процес на оздравяване на тялото. Може да облекчи болката и да насърчи заздравяването на наранени сухожилия, връзки и други меки тъкани. Това се постига това чрез освобождаване на растежни фактори в увредената тъкан. Терапията с ударна вълна понякога се нарича EPAT или технология за екстракорпорална импулсна активация.

Ударно вълнова терапия е вид регенеративна медицина (известна също като ортобиологична терапия). Използва се за лечение на тендинопатия, както и при трудно заздравяващи наранявания на връзки. Някои дегенеративни тендинопатии имат свързано натрупване на калций в сухожилието. Фокусираните ударни вълни могат да разрушат тези отлагания.

Лечението може също така да насърчи заздравяването след ортопедична операция – например, ако ударът на тазобедрената става е увредил сухожилията и връзките около бедрото. Хирургията може да коригира удрянето на тазобедрената става, но след години на претоварване и дегенерация поради удрянето, околните сухожилия често остават болезнени. Терапията с ударна вълна може да се използва за справяне с този вторичен проблем.

Какви спортни наранявания могат да бъдат лекувани с Удърно вълнова терапия или Shock wave?

Терапията с ударна вълна се използва за намаляване на болката и насърчаване на лечението от тендинопатия и много други спортни наранявания. Някои примери включват:

  • болка в краката: плантарен фасциит и ахилесова тендинопатия
  • Ахилесови тендинопатии
  • болка в коляното: тендинопатия на пателата (коляно на скачача)
  • болки в краката: наранявания на подколянното сухожилие
  • болка в тазобедрената става: ректус феморис и латерална болка в тазобедрената става с глутеални тендинопатии
  • болка в лакътя: епикондилит
  • болка в рамото: наранявания на ротаторния маншон

Как действа терапията с ударна вълна?

Терапията с удърно вълнова терапия или shock wave обикновено се прилага от лекар по спортна медицина под наблюдението на лекар.

По време на лечението клиницистът държи устройство с ударна вълна до кожата. Устройството изпраща ударни вълни в наранените тъкани, стимулирайки повишен кръвен поток и хормони на растежа в областта, насърчавайки растежа на нова тъкан.

Има два вида терапия с ударна вълна. Обикновено пациентите получават и двата вида:

  • Терапията с фокусирана ударна вълна изпраща вълни в малка област.
  • Терапията с радиална ударна вълна доставя ударни вълни в по-широка област, например по дължината на увредено сухожилие.

Болезнена ли е терапията с ударна вълна?

Повечето пациенти съобщават за известен дискомфорт по време на терапията, но повечето не я намират за болезнена. Размерът на дискомфорта зависи отчасти от лицето, неговото нараняване и дали увредените тъкани са близо до кост (Леченията, прилагани по-близо до костта, обикновено са по-болезнени). Втрива се локален гел върху кожата, за да намали дискомфорта. Веднага след като лечението приключи, дискомфортът обикновено спира.

Колко време отнема терапията с ударна вълна?

Еднократно лечение обикновено отнема между 15 и 20 минути. В зависимост от нараняването, пациентът обикновено ще получи три до пет лечения за период от няколко седмици.

Колко ефективна е терапията с ударна вълна?

Наблюдава се значителен ефект от проведеното лечение. В момента се провеждат проучвания за по-добро разбиране на ефективността на терапията с ударна вълна.

Важно е пациентите да знаят, че резултатите от терапията с ударна вълна може да не са очевидни веднага, но трябва да се увеличат с течение на времето, докато увредените им тъкани зарастват.

Терапията с ударна вълна често се използва в комбинация с други терапии като физическа терапия и инжекции с богата на тромбоцити плазма. В случай на наранявания, свързани със спорт, специалист по превенция на наранявания може да работи със спортиста, за да анализира техните модели на движение и да им помогне да изградят сила и да коригират техниката си, така че да са по-малко склонни към повторно нараняване.

Ключова дума: Удaрно вълнова терапия или Shock wave

Вижте още:

Лечение на латерален епикондилит/ Физиотерапия /Физиотерапия /

Източник

Leave a Reply