...
Б Е Т А   К Л И Н И К
0878923199 info@beta-clinic.com Понеделник - Петък: 08:00 - 17:00 ч.

За контакти

Упражнения при бебета

Упражнения при бебета

Кои са най-добрите упражнения

Точно както помагат на по-големи деца и възрастни, упражненията са начин да поддържате бебетата здрави. Бебето се нуждае от упражнения, за да достигне етапи на моторно развитие, като контрол на главата, седене, пълзене, стоене и евентуално ходене.Точно за това тези упражнения при бебета са толкова важно.

Упражнението също помага на бебето да е щастливо, насърчава по-добър сън и може да намали нервността. Да, видовете упражнения за бебето може да изглеждат малко по-различно от това, което бихте очаквали. Но въпреки, че движението на краката напред-назад, играта по корем и вземането на предмети може да звучи просто, тези упражнения предлагат много предимства за вашето мъниче.

Упражнения при бебета

Времето за корема е един от най-добрите упражнения. Укрепва мускулите на врата, раменете, ръцете и гърба, необходими за няколко етапа: задържане на главата, бутане нагоре, достигане, преобръщане, сядане и пълзене.

Изберете време, когато бебето е напълно будно и нащрек и когато можете да го наблюдавате внимателно през цялото време, което прекарва по корем. След това ги поставете по корем върху мека, равна повърхност (като мек под, одеяло, кърпа или постелка).

Ангажирайте бебето, така че то да поиска да вдигне глава, да се огледа и да посегне. Разположете лицето си на нивото на очите, след това говорете с тях, пейте им или правете глупави физиономии. Можете също така да им четете и да държите снимките на книгата на нивото на очите. Направете нещата още по-забавни с играчки.

Започнете с разклащане на играчките на нивото на очите, за да ги насърчите да гледат нагоре. След това дръжте или поставете играчките извън обсега, така че бебето да трябва да повдигне главата си и да ги хване. Когато бебето порасне, поставете играчките в кръг около бебето, така че то да трябва да се движи и да достига. Увеличете разстоянието между бебето и играчките, докато развиват уменията си, за да им помогнете да пълзят.

Колко трябва да бъде сесията за коремно време?

Започнете с 3- до 5-минутни сесии, два или три пъти на ден. Добавете повече време, докато бебето свикне да стои по корем. До 3-4 месечна възраст бебето трябва да прекарва по корем от 30 минути до един час на ден (разделено на няколко сесии).  

Колоезденето на краката на бебето не е просто техника за облекчаване на газовете. Това също е начин за изграждане на сила на краката, бедрата и корема на бебето. Това упражнение е просто: Докато бебето лежи по гръб, нежно въртете краката му наоколо, почти сякаш върти педалите на велосипед. Направете 3 до 5 кръга, спрете за малко, след което повторете. Докато правите това, говорете, гукайте или пейте, за да ангажирате бебето. Докато бебето се усмихва, рита и ви гледа, продължавайте. Спрете, когато изглежда, че вече не се интересуват от упражнението.

 

 

Сядане

В това упражнение вие ​​изтегляте бебето навътре и навън от коремните преси, но тялото му все още ще върши много работа. Коремните преси укрепват коремните мускули на бебето. Те също помагат за изграждането на мускулите на врата, защото бебето ще иска да държи главата си в една линия с останалата част от тялото си. Можете да започнете това упражнение около 6-седмична възраст. Вижте нагледно как да си помогнете с коремните преси на бебето.

 

 

„Вдигане на тежести“ или Бебешки играчки за повдигане над главата

След като бебето започне да хваща предмети (около 3-4-месечна възраст), можете да го поставите на столче за хранене или друга опорна позиция за сядане и да му представите различни примамливи играчки като техни „тежести“ за хващане и повдигане. Това изгражда координацията око-ръка, помага за укрепване на мускулите на ръцете, ръцете и раменете и подобрява техните умения за хващане и повдигане.

Може да се наложи първо да моделирате „вдигането на тежести“ – повдигнете предмет, огледайте го и го сложете. И не забравяйте да хвалите бебето много, когато вдигне „тежест“ самостоятелно. Можете също така да добавите похвала, като използвате играчки, които светят или издават звуци, когато бъдат вдигнати.

Запишете час за консултация и преглед: 0878 92 31 99 или тук

 

Leave a Reply