...
Б Е Т А   К Л И Н И К
0878923199 info@beta-clinic.com Понеделник - Петък: 08:00 - 17:00 ч.

За контакти

физиотерапия при възпаление

Физиотерапия при възпаление

Физиотерапия при възпаление

Възпалението е често срещан проблем на опорно-двигателния апарат. Може да наблюдаваме възпаление на нерв, наричано още, неврит или невралгия и възпаление на става. Възпалението на нерв е едно от най- често срещаните патологии, с който се сблъсква човек. Това е възпалителен процес на един или комбинация от възпаление на няколко нерви, което може да се дължи на претискане на нерв, дископатии, протрузии или в резултат на вирусни и бактериални инфекции. Физиотерапия при възпаление е основен метод и част при леченеито. Възпаление на става, наблюдаваме често и се дължи на претоварване, травма, изливи или дегенеративни промени, като коксартвоза, гонартроза и други.


Запишете час за физиотерапия: 0878 92 3199


Клинична картина

При възпаление на нерв наблюдаваме възбудни процеси, като: болка, изтръпване. Болката може да се превърне в хронична и да доведе до серизозен дискомфорт в пациентите. При по- теките случай се наблюдава и отпадна симптоматика- липсваща или намалена сетивност и дори намалана двигателна активност, за това е така необходимо използването на лечение чрез физиотерапия при възпаление на тези структури.

Лечение

Физиотерапия при възпаление на нерв играе важна роля и има доказан ефект. При определелянето на каква точно физиотерапия да се използва трябва да се оцени в каква фаза е възпалението. В острата фаза освен физиотерапия се добавя и медикаментозно лечение, най- често чрез НСПВС.


Запишете час за физиотерапия: 0878 92 3199


В страта фаза , най- важното е овладяването на възпалението. Това се постига чрез ултразвук, топлинни процедури, магнитотерапия. Ултразвукът с инфрачервана светлина имат добър ефект, който се детерминира от добрата му проникваемост и имат съдоразширяващо действие. Това му действие спомага за възтановителния процес, подобрява се трофиката чрез повишеното доставяне на кислород и хранителни вещества. Едновременно спомага за премахването на радикалите образувани от възпалението. Лечението с ултразвук води до отпускане на мускулатурата, има противовъзпалителен ефект, което води до намаляване на болката в зоната на прилагане. Хубаво е процедурата да се извършва поне за 7 – 10 дни и няколко пъти на ден.

При нарушена сетивност може да се прилага елекрофореза с нивалин.При напреднали процеси на неврити се наблюдава нарушена мускулна функция и дори намалена обиколка на засегнатата зона. Тогава се прилага електростумулация. Тя води до стулулация на засегнатия нерв и зона, като като спомага за мускулните контракции.

Възпаление на става

Физиотерапия при възпалениена става е един от най- честите методи на лечение, не само защото е достъпен, но и защото е много ефективен. Възпалението на ставите може да се дължи ня няколко вида патологии:

  • възпаление следствиен на артрит
  • инфекции
  • травми
  • подагра
  • механични причини

При лечението на възпаление на ставите се изполсват основно магнит, ултразвук, лазер.

Лазерната терапия намира широко приложение, както в ортопедията и травматологията, така и в неврологията, хирургията и неврохирургията. Физитерапия при възпаление чрез лазер представлява монохроматични лазерни лъчи, които проникват в тъканите, като използват в тъканите чрез своя фотохимичен и фотохроматичен ефект. Тази терапия има противовъзпалителен, аналгетичен (обезболяващ), регенеративен, противомикробен и съдоразширяващ ефект.


Запишете час за физиотерапия: 0878 92 3199


Източник: тук

 

 

Leave a Reply