...
Б Е Т А   К Л И Н И К
0878923199 info@beta-clinic.com Понеделник - Петък: 08:00 - 17:00 ч.

За контакти

Физиотерапия терапия при плика синдром

Физиотерапия терапия при плика синдром

Плика синдром (plica) е дразнене на малка част от тъканта в колянната става, която е част от ставната капсула (синовиална мембрана). Синовиалната мембрана произвежда течност, която помага да се поддържа смазването на колянната става. Когато тази тъкан от вътрешната страна на капачката на коляното се раздразни, това води до болка в коляното и чувствителност при допир. Често резултат от прекомернo натоварване, синдромът на plica също може да е резултат от нараняване с директен удар. Физиотерапия терапия при плика синдром е най-честия използван метод за лечение на това състояние и за подобряване на мобилността и укрепване на коляното, за да се намали напрежението и дразненето.


Запишете час за физитерапия и рехабилитация: 0878 92 31 99 Бета Клиник.


Какво представлява плика синдром -а ?

Синдромът на Plica е дразнене на част от синовиалната мембрана в коляното. Синовиалната мембрана обхваща колянната става. Синдромът на Plica се появява, когато синовиалната обвивка се раздразни, обикновено в резултат на повтарящо се триене на тъканта или в някои случаи директен удар в коляното, който травмира тъканта. В резултат на това тази тъкан се задебелява и става болезнена. Plica синдром също може да се дължи от повишаване на натоварването при спорт.

Плика синдром може да е резултат от комбинация от няколко различни фактора, включително:

 • Намалена подвижност на капачката на коляното
 • Стягане в квадрицепсите
 • Дисбаланс в квадрицепсите
 • Неправилна техника с повтарящи се дейности
 • Промяна в рутинните упражнения или спортната дейност
 • Анормална структура на бедрото или коляното
 • Ненормална механика на бедрото или коляното
 • Нараняване

Клиника

Пациентите с плика синдром най- често съобщават за:

 • Болка и чувствителност при допир в предната част на коляното и от вътрешната страна на капачката на коляното
 • Усещане за “щракане” при сгъване на коляното
 • Тъпа болка в коляното в покой, която се увеличава с активност.

  Как се диагностицира?

Диагнозата може да бъде поставена чрез ЯМР или ехография на колянната става.

Ползи от физиотерапия терапия при плика синдром

Физиотерапия терапия при плика синдром има за цел  да се успокои възпалената тъкан. За да направи това, вашият терапевт ще избере стратегии за лечение във всяка или всички от следните области:

Болка: Могат да бъдат приложени много стратегии за облекчаване на болката, като нанасяне на лед върху областта или използване на терапии като йонофореза . Вашият физиотерапевт ще работи с вас, за да намали болката ви възможно най-много.

Обем на движение: Вашета става може да се движат неправилно, причинявайки повишено напрежение в предната част на коляното. Техниките за саморазтягане и мануална терапия (масаж и движение), приложени към долната част на тялото, за да помогнат за възстановяване и нормализиране на движението в коляното, бедрото и стъпалото, могат да намалят това напрежение.

Мануална терапия: Вашият физиотерапевт може да приложи практически лечения за раздвижване на мускулите и ставите, за да подобри движението и силата им, най-вероятно в коляното и бедрото.
Мускулна сила: Мускулна слабост или дисбаланс могат да доведат до необичайни сили, прилагани към предната част на коляното. Въз основа на вашето специфично състояние, вашият физиотерапевт ще създаде безопасна, индивидуализирана, прогресивна програма.
Функционално обучение: След като болката, силата и движението ви се подобрят, ще трябва безопасно да се върнете към по-взискателни дейности. За да сведете до минимум напрежението в коляното и риска от повторно нараняване, важно е да научите тялото си на безопасни, контролирани движения.

Използването на префизикални фактори за намаляване на възпалението в ставата е задължителен процес от физиотерапията при това състояние.

Ключова дума: Физиотерапия терапия при плика синдром

Вижте още:

Физиотерапия  / Лечение чрез магнит / Лечение чрез ултразвук / Добър ортопед София

Източник

Leave a Reply