...
Б Е Т А   К Л И Н И К
0878923199 info@beta-clinic.com Понеделник - Петък: 08:00 - 17:00 ч.

За контакти

Хипертония

Хипертония

Хипертония: Причини, Симптоми и Лечение

“Тихият Убиец”: Разбиране и Справяне с Високото Кръвно Налягане

Високото кръвно налягане, известно също като хипертония, е често срещано сърдечно-съдово заболяване, което може да бъде опасно за здравето, но често се пренебрегва поради липсата на явни симптоми. Хипертонията може да увеличи риска от сериозни сърдечни проблеми, инсулт, бъбречни заболявания и други усложнения. В тази статия ще разгледаме причините, симптомите и мениджмънта на хипертонията.


Запишете час за преглед при кардиолог: 0878 92 31 99 – Бета Клиник


Хипертония: Причини и Фактори за Риск

Хипертонията може да се развие поради няколко причини и фактори за риск:

 1. Генетична предразположеност: Наличието на семейни истории на високо кръвно налягане може да увеличи вероятността за развитие на хипертония.
 2. Неправилна храна: Консумацията на храна с високо съдържание на натрий и ниско съдържание на калий може да допринесе за развитието на хипертония.
 3. Недостатъчна физическа активност: Заседентарният начин на живот може да допринесе за повишаване на кръвното налягане.
 4. Затлъстяване: Излишното тегло и затлъстяването могат да увеличат риска от хипертония.
 5. Консумация на алкохол и никотин: Злоупотребата на алкохол и никотин може да повиши кръвното налягане и да допринесе за развитие на хипертония.

Симптоми и лечение на хипертония

 1. Симптоми на хипертония: Хипертонията често се нарича “тихият убиец”, защото няма изразени симптоми. Въпреки това, някои от признаците, които могат да се появят при високото кръвно налягане, включват главоболие, умора, замаян виждане, гръбначна болка и насмърчване.
 2. Мениджмънт на хипертонията: Хипертонията може да бъде контролирана и управлявана с помощта на няколко мерки:
  • Промяна в начина на живот: Поддържането на здравословна диета, богата на плодове и зеленчуци, намаление на натрия и мазнините, редовна физическа активност и избягване на вредни навици като пушене и злоупотреба с алкохол.
  • Лекарствени препарати: Лекарят може да препише лекарства, които намаляват кръвното налягане и контролират хипертонията.
  • Редовни прегледи: Важно е да се извършват редовни проверки на кръвното налягане и да се следи неговото ниво под надзора на лекар.

Хипертонията е сериозно заболяване, но с редовни профилактични прегледи и отговорност към здравето, можете да контролирате своето кръвно налягане и да намалите риска от усложнения. Промяната в начина на живот, приемането на преписани лекарства и редовните прегледи са от съществено значение за ефективния мениджмънт на хипертонията.


Запишете час за преглед при кардиолог: 0878 92 31 99 – Бета Клиник или тук


Вижте още статии:

ЕКГ холтер

Leave a Reply