...
Б Е Т А   К Л И Н И К
0878923199 info@beta-clinic.com Понеделник - Петък: 08:00 - 17:00 ч.

За контакти

Хирургия на ръка

Хирургия на ръка

Най- честите състояния налагащи оперативно лечение

Ръката е изградена от сложно структури, свързва горния крайник с китка. Тази част от тялото е от ключово значение за изпълнението на множество функции – от сетивни и познавателни до защитни и обслужващи. Хирургия на ръка се налага при счупвание, възпалителни промени, битови травми и др.

Съставената от 27 кости, връзки, стави, сухожилия, нерви и съдове и др. Различни състояния, като травми, счупвания, порезни рани, артроза, ревматоиден артрит, сухожилни възпаления и инфекции, могат да предизвикат болка и да нарушат функцията й.


Запишете час за преглед и консултация: 0878 92 31 99 Бета Клиник


Специалистите по хирургия на ръката се грижат за лечението на тези състояния. Често това включва консервативни методи като носене на шини, медикаменти, инжекции, физио- и кинезитерапия.

В случай на недостатъчно подобрение с консервативните методи, може да се наложи оперативно лечение, което се извършва от ортопеди.

Ще разгледаме някои от основните състояния, при които се препоръчва оперативно лечение или Хирургия на ръка.

Фрактури на Ръката: Причини, Лечение и Оперативни Процедури

Фрактурите, или счупванията на костите в ръката, могат да възникнат в резултат на травма в пръстите, дланта или китката.

При установяване на неразместена фрактура, потвърдена чрез рентгенови снимки в най-малко две проекции, се прилага неоперативно лечение чрез носене на шини или поставяне на гипсови имобилизации. Фрактурата се преглежда редовно чрез рентгенологични изследвания на всеки две седмици, а обичайният срок за носене на шини е между 30 и 40 дни.


Запишете час за преглед и консултация: 0878 92 31 99 Бета Клиник


 

В случай на разместена фрактура, обикновено се извършва оперативно наместване и фиксация с плаки, винтове или други средства. Възстановяването обикновено започва веднага след операцията, без да се налага дълга имобилизация на ръката, като движенията могат да се възобновят още от втория следоперативен ден, като се намалява времето за възстановяване.

 

 

 

 

Синдром на Карпалния Канал

Синдромът на карпалния канал включва притискане на един от трите основни нерва в ръката, наречен медиален нерв. Това състояние засяга по-често жени и често се дължи на еднотипни, многократно повтарящи се движения с ръката. Лечението включва операция за увеличаване на пространството в карпалния канал, като се премахва напречният лигамент на китката, което води до спадане на отока и възстановяване на нервната функция.

Стенозиращи Тендовагинити и Болест на Дьо Кервен

Стенозиращите тендовагинити, известни и като “щракащ” пръст, могат да бъдат лекувани първоначално с неоперативни методи, като носене на шини и прием на противовъзпалителни лекарства, но в някои случаи може да се наложи оперативно освобождаване на сухожилията.

Болестта на Дьо Кервен е сходно състояние, засягащо сухожилията, които извеждат палеца на ръката навън. Това състояние се лекува по сходен начин като “щракащия” пръст.


Запишете час за преглед и консултация: 0878 92 31 99 Бета Клиник


Ганглион

Ганглионите са малки подутини, които се образуват около ставите на ръката и китката. В някои случаи може да се наложи хирургическо отстраняване при неуспех на консервативното лечение.

Артроза на Ръката и Гривнената Става

Артрозата на ръката може да бъде следствие от възрастови промени на ставния хрущял или от други фактори като травма или ревматоиден артрит. В някои случаи може да се наложи реконструктивна ставна операция.

Болест на Дюпютрен /Палмарен Фасциит/

Болестта на Дюпютрен включва прогресивно свиване на пръстите поради задебеляване и скъсяване на части от дланната фасция. Лечението може да включва хирургическа корекция чрез различни методи като иглена апоневректомия или парциална фасциектомия.

Тези са някои от основните състояния и лечебни методи, свързани с хирургията на ръката.


Запишете час за преглед и консултация с д-р Георгиев: 0878 92 31 99 Бета Клиник


Вижте още: физитерапия Лечение с ултразвук – Физиотерапия /

 

Ключова дума: Хирургия на ръка

 

Leave a Reply