...
Б Е Т А   К Л И Н И К
0878923199 info@beta-clinic.com Понеделник - Петък: 08:00 - 17:00 ч.

За контакти

C-реактивен протеин / CRP

C-реактивен протеин / CRP

Какво представлява кръвният тест за C-реактивен протеин / CRP?

Тестът за C-реактивен протеин / CRP е кръвен тест, който проверява за възпаление в тялото ви. CRP е протеин, който се произвежда в черния дроб и се освобождава в кръвния поток. Нивата на CRP започват да се повишават много скоро след всяко възпаление или инфекция, засегнали тялото ви. Кръвният тест за CRP може да се използва, за да се установи колко тежко е възпалението или дали реагирате на лечението. Не показва къде е възпалението в тялото ви.


Направете вашите изследвания в Бета Клиник – 0878 92 31 99;


Защо ми трябва кръвен тест за CRP?

Вашият лекар може да препоръча този тест, ако подозира, че имате: инфекция, възпаление или възпалително заболяване, като ревматоиден артрит, лупус или възпалително заболяване на червата (болест на Крон или улцерозен колит). CRP може да ви помогне да потвърдите дали има възпаление в тялото ви.

Това също може да помогне да се види колко добре реагирате на лечението. 

C-реактивен протеин с висока чувствителност (hsCRP)

Специален тип CRP, наречен CRP с висока чувствителност (hs-CRP), може да ви помогне да оцените риска от сърдечно заболяване. Това се използва в комбинация с други рискови фактори, които може да имате.

Как да се подготвим за кръвен тест за CRP

Не е необходима специална подготовка за кръвен тест за CRP. Въпреки това, ако ви се правят други кръвни изследвания, може да има специални инструкции за подготовка. Най-добре е да се консултирате с вашия лекар или лабораторията. Попитайте ги дали има нещо, което трябва да направите, преди да си направите кръвен тест.

Резултати от C-реактивен протеин / CRP?

Високият CRP е повече от 10 mg/L. Това показва, че някъде в тялото ви има възпаление. Може да са необходими други тестове, за да се установи къде или кое конкретно заболяване или инфекция причинява възпалението. Ако се лекувате за инфекция или възпаление, нивата на CRP трябва да намалеят. Нормалният CRP е под 5 mg/L. Винаги трябва да обсъждате резултатите от кръвните си изследвания с Вашия лекар, за да разберете какво означават те за Вас.


Направете вашите изследвания в Бета Клиник – 0878 92 31 99;


Вижте още статии на тема: лабораторни изследвания

Вижте още: източник

Ключова дума: C-реактивен протеин / CRP

Leave a Reply