...
Б Е Т А   К Л И Н И К
0878923199 info@beta-clinic.com Понеделник - Петък: 08:00 - 17:00 ч.

За контакти

PRP при гонартроза

PRP при гонартроза – плазмотерапия

Плазмотерапия при гонартроза

Богатата на тромбоцити плазма е иноватирна форма на регенеративна медицина. PRP при гонартроза се използва широка за подобряване на състоятението при болки в коленните стави породени от гонартроза или хондромалация. Използва се широко за намаляване на скоростта на развитие на артрозните промени в стави и подобряване на качеството на живот чрез намаляване на болките и повишаване на обена на движения.


Запишете час за консултаци за PRP при гонартроза: 0878 92 31 99 – Бета Клиник


Какво е богата на тромбоцити плазма?

Тромбоцитите е са вид кръвни клетки. Тромбоцитите съдържат растежни фактори. Това са протеини, които могат да бъдат полезни при заздравяване на хрущялни наранявания и липси.

Как действа богатата на тромбоцити плазма?

Медицински специалист ще вземе малко количество кръв. След това взетата кръв се обработва за да се извлече плазмата. Единият слой е богатата на тромбоцити плазма. Този слой плазма може да има до три пъти повече тромбоцити от обикновената кръв.‌ След това богатата на тромбоцити плазма ще бъде инжектирана в засегнатата област. Вашият лекар може първо да обезболи зоната с местна упойка. Болката на мястото може да се увеличи през първите две седмици. Може да минат няколко седмици, преди да почувствате подобрение.‌

Механизм на действие

Процесът на заздравяване, който се случва при Пролиферативната Регенеративна Терапия (ПРТ), може да бъде разделен на три основни фази:

1. Възпаление: При този етап, тялото реагира чрез изпращане на клетки от макрофаги, които участват в почистването на увредените зони. Този процес стимулира контролирано възпаление и увеличен кръвен поток.

2. Пролиферация: Тук започва процесът на възстановяване и заздравяване. Фибробластите, които са необходими за този процес и обикновено са в намалено количество в увредената тъкан, се мигрират към мястото на нараняването. Те произвеждат колаген, което прави структурите по-дебели, по-плътни и по-здрави.

3. Ремоделиране: Новообразуваната тъкан продължава да се узрява през периода от една до три години след терапията, като подобренията могат да се усещат и след края на лечението.


Запишете час за консултаци за PRP при гонартроза: 0878 92 31 99 – Бета Клиник


След лечението Вашият лекар може да Ви препоръча:

Ледете областта за 20 минути на всеки 2 до 3 часа през първите два дни след лечението. След процедурата може да се появи известно зачервяване и подуване.
Избягвайте приема на нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС) след лечението, тъй като това може да блокира ефекта
Избягвайте дейности, които натоварват зоната на лечение
Консултирайте се с Вашия лекар, преди да се върнете към интензивна физическа активност.

Ефективно ли е лечението с богата на тромбоцити плазма?

Що се отнася до PRP за колене, проучванията показват, че някои видове лечение с богата на тромбоцити плазма могат да бъдат ефективни за подобряване на остеоартрит на коляното.

Препоръчва се започване на физиотерапия и рехабилитация за подобряване на движенията в ставите.

 

 

Leave a Reply