...
Б Е Т А   К Л И Н И К
0878923199 info@beta-clinic.com Понеделник - Петък: 08:00 - 17:00 ч.

За контакти

Диагностика на остеосарком

Диагностика на остеосарком

Остеосарком или остеогенен сарком агресивна малигнена неоплазма, образуваща се от трансформирани примитивни клетки на мезенхима и показваща остеобластна диференциация и произвеждаща малигнен остеоид. Точно поради тази причина ранната диагностика на остеосарком -а е толкова важна.

Остеосаркомът е най-често срещаната форма на първичен рак на костите. Засяга предимно тийнейджъри и подрастващи.

Симптоми

Повече пациенти съобщават за болка, която се засилва през нощта. Активно спортуващите чаесто съобщават за болка в долната трета на бедрото и подбедрицата. При нарастването на туморната формация може да се наблюдава подуване.

Основни симптоми:

  1. Болка – най-често се появява болка в околността на засегнатата кост, която може да бъде усилена при натоварване или движение.
  2. Отоци – в зоната на засегнатата кост може да се появи оток, който е често съпътстван от болка.
  3. Нарушаване на функцията на крайника – когато остеосаркомата засегне костта на крайника, може да се появят нарушения в движението на ръката или крака.
  4. Костни лезии – при рентгенов преглед може да се открият лезии или участъци на костта, които изглеждат необичайно или неестествено.
  5. Костна фрактура – поради увеличената крехкост на костта, може да се появят фрактури или счупвания, дори при леко натоварване.

Механизъм

Осетосаркомът често се появява в местата на костен растеж, вероятно защото пролиферацията прави остеобластните клетки в този регион, податливи на мутации, които могат да доведат до изменения при някои от тях (РБ генът и п53 генът често са свързани).

Диагностика на остеосарком

В миналато диагнозата се е поставяла чрез биопсия.

Напредването на генетеката позволява поставянето на 100% диагноза чрез кръвен тест. Можете да се обадите в Бета Клиник за да запишете час 0878 92 31 99

Пруги методи са

– Биопсия

– ЯМР

– Скенер


Запишете час за консултация и диагностика: 0878 92 3199 – Бета Клиник


Ключова дума: Диагностика на остеосарком

Вижте: още

Вижте Още

1 Comment

Leave a Reply