...
Б Е Т А   К Л И Н И К
0878923199 info@beta-clinic.com Понеделник - Петък: 08:00 - 17:00 ч.

За контакти

Ехография на стави при бебета

Ехография на стави при бебета

Какво е дисплазия на тазобедрената става или DDH?

DDH е анормално развитие на тазобедрената става. При деца с DDH, главата на бедрото кост (наречена глава на бедрената кост) не е така стабилни в ацетабулум. Връзките на тазобедрената става, които ги държат заедно, може също да са хлабави. Ехография на стави при бебета, като профилактика е в основата на лечението на това заболяване.


Запишете час за преглед и консултация при нашите ортопеди: 0878 92 31 99


Дисплазията на тазобедрената става при кърмачета и новородени е състояние, при което връзките на съответната става са дефектирани, което води до различни степени на нестабилност. Тези степени могат да варират от лека халтавост на ставната капсула до пълно изместване на бедрената глава поради дефектна ацетабуларна ямка. В по-тежките случаи може дори да настъпи дислокация на бедрената глава спрямо ацетабулума, който е част от тазовата кост и служи за стабилно прикрепяне на главата на фемура.

Таза проблематика може да се прояви по различни начини:

– Нормална става;
– Нестабилна става, която може да луксира или сублуксира;
– Луксация на ставата;
– С тератологична луксация;
– С типична вродена луксация.

Често нестабилната става през първите месеци след раждането може да прогресира към предизвикана луксация, която е най-често срещаната форма в клиничната практика.

Нестабилните стави, типичната вродена луксация и предизвиканата луксация се класифицират като форми на “дисплазия на тазобедрената става” в широкия смисъл на този термин.

Причините за развитието на тазобедрената дисплазия не са напълно ясни, но се предполага, че те се дължат на нарушения в различни етапи от развитието на ставата. Има няколко фактора, които се свързват с по-голям риск:

– Фамилна предразположеност;
– Хормонални промени;
– Механични фактори, като напрежения и позиции по време на ембрионално развитие и раждане;
– Позиция на бебето по време на бременността;
– Деформации на други части от тялото;
– Първороденост;
– Пол и наличие на близначки.

Дисплазията на тазобедрената става може да се развие и след раждането при неправилно отглеждане на новороденото. Обикновено се диагностицира чрез ехография до тримесечна възраст и рентгенография след 3-4 месеца до зряла възраст.

Късната дисплазия на тазобедрената става може да се развие след успешно лечение на вродени или предизвикани луксации или сублуксации.

Профилактични прегледи при бебе от Ортопед / Вижте още
Ключова дума: Ехография на стави при бебета

Leave a Reply