...
Б Е Т А   К Л И Н И К
0878923199 info@beta-clinic.com Понеделник - Петък: 08:00 - 17:00 ч.

За контакти

Изследване ЕКГ холтер

Изследване ЕКГ холтер

Изследване ЕКГ холтер

Високото кръвно налягане, наречено хипертония, е сериозно заболяване, което засяга милиони хора по света. То представлява повишено  налягане в стените на кръвоносните съдове, което може да доведе до сериозни здравословни проблеми, включително сърдечни заболявания, инфаркт,  инсулт и бъбречни увреждания. Причините за високото кръвно налягане са множество, включително генетични фактори, неправилна храна, липса на физическа активност, нежелани ефекти от лекарства или дори стрес. Това е причината изследване екг холтер да е толкова важно за проследяване на вашето здраве.

Едно от важните средства за диагностициране и проследяване на високото кръвно налягане е електрокардиографичното холтер изследване (ЕКГ холтер). Това е неинвазивен метод, при който се използва преносим уред, наречен холтер, за записване на електрическата активност на сърцето през 24 или повече часа, когато се налага това. Пациентът носи малка електродна система, свързана към холтера, който записва и анализира данните. Това позволява лекарите да проследят сърдечната активност на пациента през целия му обичаен ден или дори през съня му.

Защо е важно това изследване

Изследване ЕКГ холтер е важен инструмент при проследяването на високото кръвно налягане поради няколко причини. Първо, той може да предостави подробна информация за сърдечната дейност през продължителен период от време. Това е от особена важност, тъй като сърдечната активност може да варира в зависимост от активността на човека, стресови ситуации, прием на храна или лекарства. Чрез анализирането на ЕКГ холтерния запис, лекарите могат да открият нередности или аномалии в сърдечния ритъм, които могат да бъдат свързани с високото кръвно налягане.

Второ, ЕКГ холтерът позволява докладване на сърдечните събития, които са свързани с високото кръвно налягане. Това включва сърдечни аритмии, като например сърдечни превибрации или екстрасистоли. Проследяването на тези събития е от съществено значение за определяне на риска от развитие на сериозни сърдечни усложнения.

Трето, ЕКГ холтерът може да помогне при оценката на ефективността на лекарствената терапия за високо кръвно налягане. Като се анализират промените в сърдечния ритъм преди и след началото на лечението, лекарите могат да определят дали лекарствата контролират успешно налягането на пациента.

В заключение, ЕКГ холтерът е неотменен инструмент за проследяване на високото кръвно налягане. Той предоставя дългосрочна информация за сърдечната активност на пациента и може да помогне за откриването на нередности или аномалии, свързани с високото кръвно налягане. Това е важно за по-доброто управление на заболяването и създаването на персонализирани подходи към лечението. Затова, изследването с ЕКГ холтер играе ключова роля в диагностицирането и мониторинга на високото кръвно налягане.


Запишете час за поставяне на холтер:  0878 92 31 99 или тук


Вижте още статии

Източник

Leave a Reply