...
Б Е Т А   К Л И Н И К
0878923199 info@beta-clinic.com Понеделник - Петък: 08:00 - 17:00 ч.

За контакти

Кръвни изследвания за черен дроб

Кръвни изследвания за черен дроб

Кръвни изследвания за черен дроб се използват за откриване на причината за вашите симптоми и проследяване на чернодробно заболяване или увреждане. Тестовете измерват нивата на определени ензими и протеини в кръвта ви.


Кръвни изследвания за черен дроб. Направете вашите кръвни изследвания и медицински преглед в Бета Клиник – 0878 92 31 99


Някои от тези тестове измерват доколко черният дроб изпълнява обичайните си функции за производство на протеини и изчистване на билирубин, отпадъчен продукт от кръвта. Други чернодробни функционални тестове измерват ензимите, които чернодробните клетки освобождават в отговор на увреждане или заболяване.

Нередовните резултати от изследванията на чернодробната функция не винаги означават чернодробно заболяване. Член на вашия здравен екип обикновено ще обясни вашите резултати и какво означават те.

Проверка за чернодробни инфекции, като хепатит.
Наблюдавайте заболяване, като вирусен или алкохолен хепатит, и определете колко добре действа лечението.
Потърсете признаци на сериозно заболяване, особено белези на черния дроб, наречени цироза.
Наблюдавайте възможните странични ефекти на лекарствата.
Чернодробните функционални тестове проверяват нивата на определени ензими и протеини в кръвта. Нива, които са по-високи или по-ниски от обичайното, могат да означават проблеми с черния дроб. Моделът и степента на повишаване на тези тестове, заедно с цялостната клинична картина, могат да дадат указания за основната причина за тези проблеми.

Някои общи кръвни изследвания за черен дроб:

  • Аланин трансаминаза (ALT). ALT е ензим, открит в черния дроб, който помага за превръщането на протеините в енергия за чернодробните клетки. Когато черният дроб е увреден, ALT се освобождава в кръвта и нивата се повишават.
  • Аспартат трансаминаза (AST). AST е ензим, който помага на тялото да разгражда аминокиселините. Подобно на ALT, AST обикновено присъства в кръвта в ниски нива. Увеличаването на нивата на AST може да означава увреждане на черния дроб, чернодробно заболяване или мускулно увреждане. Този тест понякога се нарича SGOT.
  • Алкална фосфатаза (ALP). ALP е ензим, открит в черния дроб и костите и е важен за разграждането на протеините. По-високи от обичайните нива на ALP може да означават увреждане или заболяване на черния дроб, като запушен жлъчен канал или някои костни заболявания, тъй като този ензим присъства и в костите.
  • Албумин и общ протеин. Албуминът е един от няколкото протеина, произведени в черния дроб. Вашето тяло се нуждае от тези протеини, за да се бори с инфекциите и да изпълнява други функции. По-ниските от обичайните нива на албумин и общ протеин могат да означават увреждане или заболяване на черния дроб. Тези ниски нива могат да се наблюдават и при други стомашно-чревни и бъбречни заболявания.
  • Билирубин. Билирубинът е вещество, образувано по време на разграждането на червените кръвни клетки. Билирубинът преминава през черния дроб и се екскретира в изпражненията. По-високите нива на билирубин може да означават увреждане или заболяване на черния дроб. Понякога състояния като запушване на чернодробните канали или някои видове анемия също могат да доведат до повишен билирубин.

    Кръвни изследвания за черен дроб. Направете вашите кръвни изследвания и медицински преглед в Бета Клиник – 0878 92 31 99


Ключова дума: Кръвни изследвания за черен дроб

Вижте още: Омазняване на черен дроб   / Източник

Leave a Reply