...
Б Е Т А   К Л И Н И К
0878923199 info@beta-clinic.com Понеделник - Петък: 08:00 - 17:00 ч.

За контакти

Латерален епикондилит

Латерален епикондилит

Какво е латерален епикондилит

Тенис лакът или латерален епикондилит е болезнено състояние на лакътя, причинено от прекомерна употреба. Не е изненадващо, че играта на тенис или други спортове с ракета може да причини това състояние. Въпреки това, няколко други спорта и дейности освен спорта също могат да ви изложат на риск.

Тенис лакът е възпаление или, в някои случаи, микроразкъсване на сухожилията, които се свързват с мускулите на предмишницата от външната страна на лакътя. Мускулите и сухожилията на предмишницата се увреждат от прекомерна употреба – повтаряне на едни и същи движения отново и отново. Това води до болка и чувствителност от външната страна на лакътя.


Има много възможности за лечение на тенис лакът. В повечето случаи лечението включва екипен подход.

Анатомия

Вашата лакътна става е изградена от три кости: костта на горната част на ръката (раменна кост) и двете кости на предмишницата (лъчева и лакътна кост). В долната част на раменната кост има костни издатини, наречени епикондили, където няколко мускула на предмишницата започват своя ход. Костната издатина от външната (страничната страна) на лакътя се нарича латерален епикондил.

Анатомия

Страничният епикондилит или тенис лакът включва мускулите и сухожилията на предмишницата ви, които са отговорни за движенията на китката и пръстите ви. Мускулите на предмишницата разтягат китката и пръстите. Сухожилията на предмишницата – наричани екстензори – прикрепят мускулите към костта. Сухожилието, което обикновено участва в тенис лакътя, се нарича extensor carpi radialis brevis (ECRB).


Запишете час за преглед и консултация: 0878 92 31 99 или запишете онлайн: https://bit.ly/3OrOBIp


 

Причини за развитието на латерален епикондилит

  • Прекомерна употреба

Последните проучвания показват, че тенис лакътят често се дължи на увреждане на специфичен мускул на предмишницата. Мускулът ECRB помага за стабилизиране на китката, когато лакътят е изправен. Когато ECRB е отслабен от прекомерна употреба, микроскопични разкъсвания се образуват в сухожилието, където то се прикрепя към страничния епикондил. Това води до възпаление и болка.

ECRB също може да бъде изложен на повишен риск от повреда поради позицията си. Докато лакътят се сгъва и изправя, мускулът се трие в костни неравности. Това може да причини постепенно износване и разкъсване на мускула с течение на времето.

  • Дейности

Спортистите не са единствените хора, които получават тенис лакът. Много хора с тенис лакът участват в работа или развлекателни дейности, които изискват повтарящо се и енергично използване на мускула на предмишницата.

Бояджиите, водопроводчиците и дърводелците са особено предразположени към развитие на тенис лакът. Проучванията показват, че автомобилните работници, готвачите и дори месарите получават тенис лакът по-често от останалата част от населението. Смята се, че повторението и вдигането на тежести, необходими при тези професии, водят до нараняване и развитие на латерален епикондилит.

  • Възраст

Повечето хора, които получават тенис лакът, са на възраст между 30 и 50 години, въпреки че всеки може да получи тенис лакът, ако има рисковите фактори. В спортове с ракети като тенис, неправилната техника на удар и неподходящото оборудване могат да бъдат рискови фактори.

  • неизвестни фактори

Латерален епикондилит може да възникне без установено повтарящо се нараняване. Това явление се нарича идиопатично или с неизвестна причина.


Запишете час за преглед и консултация: 0878 92 31 99 или запишете онлайн: https://bit.ly/3OrOBIp


Симптоми

Симптомите на тенис лакът се развиват постепенно. В повечето случаи болката започва като лека и бавно се влошава в продължение на седмици и месеци. Обикновено няма специфично нараняване, свързано с началото на симптомите.

Признаци и симптоми на тенис лакът включват:

  • Болка или парене по външната част на лакътя
  • Слаба сила на захващане – изпускане на предмети
  • Понякога болка през нощта

Симптомите често се влошават при активност на предмишницата, като държане на ракета, въртене на гаечен ключ или ръкостискане. Вашата доминираща ръка е най-често засегната; въпреки това и двете ръце могат да бъдат засегнати.

Преглед от лекар

Вашият лекар ще вземе предвид много фактори при поставянето на диагнозата. Те включват как са се развили вашите симптоми, всякакви професионални рискови фактори и участие в развлекателни спортове.  Ако имате анамнеза за ревматоиден артрит или нервно заболяване, уведомете Вашия лекар.

По време на прегледа Вашият лекар ще използва различни тестове, за да определи точно диагнозата. Например, може да Ви помоли да опитате да изправите китката и пръстите си срещу съпротивление с напълно изправена ръка, за да видите дали това причинява болка. Ако тестовете са положителни, това означава, че тези мускули може да не са здрави.

Тестове

Може да се препоръча допълнителни изследвания, за да изключи други причини за вашия проблем.

Рентгенова снимка осигуряват ясни изображения на плътни структури, като кост. Те могат да бъдат взети, за да се изключи артрит на лакътя.
ЯМР предоставя изображения на меките тъкани на тялото, включително мускули и сухожилия. Може да се назначи ЯМР, за да се определи степента на увреждане на сухожилието или да се изключат други наранявания. Ако вашият лекар смята, че симптомите ви може да са свързани с проблем с шията, той може да назначи ЯМР на шията, за да види дали имате дискова херния или артритни промени на шията. И двете състояния могат да причинят болка в ръката.
Електромиография (ЕМГ).

ЕМГ може да се назначи , за да изключи притискане на нерв.

Вижте още: Лечение на латарален епикондилит  / Физиотерапия


Запишете час за преглед и консултация: 0878 92 31 99 или запишете онлайн: https://bit.ly/3OrOBIp


 

Leave a Reply