...
Б Е Т А   К Л И Н И К
0878923199 info@beta-clinic.com Понеделник - Петък: 08:00 - 17:00 ч.

За контакти

Лечение на гонартроза

Лечение на гонартроза

Лечение на гонартроза

Гонартрозата е заболяване на колянните стави, което се характеризира с прогресивна деградация на ставния хрущял и съпътстваща инфламация и болка. Това е едно от най-честите заболявания на колянния став, особено при хора на възраст над 50 години. Лечение на гонартроза изисква познаване на това състояние и неговите специфики във всеки стадии за това прогресиращо заболяване.


Запишете час за прегле: 0878 92 31 99


При гонартрозата, ставният хрущял се разрушава и се износва. Това може да доведе до болка, оток и скованост на ставата. С течение на времето, гонартрозата може да доведе до ограничаване на движението на ставата и намаляване на качеството на живот на пациента.

Гонартрозата може да се дължи на различни фактори, включително наследствени фактори, тежък физически труд, прекомерно натоварване на ставите, повреди или травми на ставата, наднормено тегло и други. Лечението на гонартрозата може да включва физиотерапия, упражнения за укрепване на мускулите, аналгетици и противовъзпалителни лекарства, инжекции в ставата и в някои случаи хирургически методи, като смяна на става.

Поставяне на диагноза гонартроза

  1. История на болестта и физически преглед: Лекарят ще зададе въпроси за симптомите, които изпитвате, като болка, оток, ограничено движение и други, и ще извърши физически преглед на ставата, за да провери за наличие на възпаление, скованост, болка и други симптоми.
  2. Рентгенова снимка: Рентгенът на колянната става може да покаже наличие на износване на ставната повърхност, костни деформации и други аномалии.
  3. Магнитно резонансно изображение (MRI): Този метод може да се използва за изследване на ставната хрущялна повърхност, наличие на течност в ставата и други аномалии.
  4. Компютърна томография (CT): Този метод може да се използва за изследване на костната структура.

Лечение на гонартроза

Когато се постави диагнозата, следващата стъпка е да се избере лечение на гонартроза. То може да включва медикаментозна терапия, физиотерапия, упражнения за укрепване на мускулите, инжекции в ставата и в някои случаи хирургични методи, смяна на колянната става.

В началните степени на износвена е подходяща медикаментозната терапия, физиотерапия, поставяне на вътреставни инжекции, като: хиалуронова киселина, prp, prGf и други. При напредване на артрозните приема на медикаменти е неефективен и нуждата от смяна на става е налице.

Ключова дума: Лечение на гонартроза

Leave a Reply