...
Б Е Т А   К Л И Н И К
0878923199 info@beta-clinic.com Понеделник - Петък: 08:00 - 17:00 ч.

За контакти

лечение на коксартроза

Лечение на коксартроза или артроза на тазобедрената става

Лечение на коксартроза или артроза на тазобедрената става, което засяга хрущялната повърхност на тазобедрената става.  Заболяването може да бъде причинено от инфекция, травма или натоварване и обикновено се проявява чрез болка и ограничие на движенията.

Симпроми

 1. Болка, която може да се усеща като тъпа или остра. Болката може да се появява при движение и може да бъде по-значителна при натоварване на ставата.
 2. Ограничена подвижност. Пациентите могат да усетят, че движенията са по-ограничени или болезнени
 3. Скъсяване на засегнатия крайник

Диагностика

Физическия преглед е задължителна част от поставянето на диагнозата, което е последвано от някое от следните образни изследвания:

 1. Рентгенография – Рентгеновите лъчи могат да покажат промени и да установят наличието на деформации, остеофити и други промени в тазобедрената става.
 2. Компютърна томография (КТ) – КТ скенерът може да създаде подробна тримерна картина и да покаже детайли за степента на износване на ставата.

Лечение на коксартроза

Може да бъде разделена на консерватирно лечение , чрез медикаменти, физиотерапия и рехабилитация и оперативни лечение чрез смяна на тазобедрена става.

Консервативното лечение на коксартроза включва няколко подхода, които могат да помогнат да се  забави прогресията на заболяването. Някои от тези подходи включват:

 1. Лекарства – Нестероидните противовъзпалителни лекарства (НПВП) могат да помогнат да се облекчи болката и възпалението. Други лекарства като аналгетици и мускулни релаксанти могат да се използват за облекчаване на болката и спазмите на мускулите.
 2. Физиотерапия – Може да помогне да се подобри подвижността. Това може да включва упражнения за засилване на мускулите и за подобряване на гъвкавостта на ставата.
 3. Използване на помощни уреди – Използването на помощни средства при нужда може да доведа до отбременяване на ставата в острите процеси на заболяването.

Важно е да се има предвид, че консервативното лечение може да е ефективно само при ранните етапи на коксартрозата. В по-напредналите стадии може да бъде необходимо да се приложат други методи на лечение, като например смяна на тазобедрена става.

оперативно лечение на коксартроза

Оперативното лечение на коксартроза може да бъде необходимо, когато консервативните методи не са ефективни и когато заболяването е прогресирало твърде много. Някои от методите на оперативно лечение на коксартрозата включват:

 1. Тотално ендопротезиране – Това е един от най-често използваните методи на оперативно лечение на коксартроза. При този метод се заменя засегнатата става с изкуствена става.
 2. Частична ендопротезиране – Този метод се използва при по-леки случаи на коксартроза, когато само една част от ставата е засегната.
 3. Остеотомия – При този метод, хирургът прави прецизени костни резекции, за да се разпредели теглото по-равномерно и да се намали натоварването на засегнатата част от ставата. Този метод се използва често при вродени луксации.

Преди да се реши за оперативно лечение на коксартроза, е важно да се направи добре обмислено и индивидуално решение в сътрудничество между пациента и лекаря, като се вземат предвид степента на напредване на заболяването, възможностите за успех и рисковете, свързани с операцията.

Последвайте ни в facebook: страница Бета Клиник  /  Група Живот с изкуствена става

Вижте още: total hip replacement

Leave a Reply