...
Б Е Т А   К Л И Н И К
0878923199 info@beta-clinic.com Понеделник - Петък: 08:00 - 17:00 ч.

За контакти

лимфодренаж

Лимфодренаж

Какво представлява лимфодренажът или компресионната терапия?

Компресионната терапия или наречено още лимфодренаж е лечение за подобряване на притока на кръв и лимфа. Обикновено включва използването на еластични чорапи и специална апаратура за дренаж. Терапията осигурява компресия на вашите крайници. Това помага да се предотврати събирането на кръв и натрупването на лимфа в тези области.


Зашишете час за консултация и процедура за лимфодренаж: 0878 92 31 99 или тук


Какви са видовете терапия?

Методите на лимфодренаж включват: Компресионни чорапи, които достигат до коляното, са най-често срещаният тип компресионно средство. Ако отокът се простира над коляното, може да се нуждаете от по-дълги чорапи или чорапогащи, които стигат до кръста. Превръзки и обвивки: Еластични превръзки и велкро обвивки могат да бъдат по-лесни за поставяне от хора, които имат затруднения с поставянето на чорапи. 

Устройства: покриват изцяло краката и се надуват, за да осигурят натиск. Използват се предимно от спортисти или пациенти с лимфостаза. Компресията се разделя на три типа въз основа на това колко натиск осигурява. Степента на компресия, от която се нуждаете, зависи от вашето състояние. Единиците за измерване на компресията са mmHg или милиметри живак. Като цяло категориите натиск са: Ниско (под 20 mmHg). Средно (20 до 40 mmHg). Високо (повече от 40 mmHg).

Кога трябва да се използва компресионна терапия? Препоръчва се компресионна терапия за състояния, причинени от лошо кръвообращение. Те включват: Хронична венозна недостатъчност. Това е често срещано състояние, което засяга вените на краката. Това се случва, когато стените на вените са слаби. Притокът на кръв от краката към сърцето се нарушава. В резултат на това се обаразуват отоци в краката. Хроничната венозна недостатъчност може да бъде резултат от дълбока венозна тромбоза (ДВТ). Може да се появи и с възрастта и продължително седене или изправяне. Компресионната терапия може да намали хроничната венозна недостатъчност чрез техниките на лимфодренаж. Това помага да се изтласка кръвта обратно към сърцето.

Разширени вени са причинени от хронична венозна недостатъчност. Разширените вени изглеждат като повдигнати, виещи се въжета под кожата ви. Компресионната терапия или лимфодренажа може да помогне за облекчаване на отока и болката, свързани с разширени вени.

Дълбока венозна тромбоза (ДВТ), засяга често зоната на долните крайници. Тъй като съсирекът блокира притока на кръв, кръвта и подуването могат да се натрупат в засегнатата зона.

Някои рискови фактори включват:

  • Затлъстяването
  • Болести на кръвообращението
  • Някой заболявания на отделителната система
  • Химиотерапия
  • Липса на физическа активност
  • Бременност

Ако сте активно спортуващи или вече имате дълбока венозна тромбоза и приемате антикоагуланти, тогава е разумно да помислите за лимфодренаж, като терапия.

Лимфодренаж при онкологични заболявания

Лимфодренажът, популярен метод за подобряване на локалното състояние при отстраняване на лимфни възли. При раковите пациенти лимфатичната система често страда от отоци и натрупване на течности, наречено лимфедем. Лимфодренажът представлява деликатен масажен терапевтичен метод, който помага при подобряването на течното обмяна и облекчава симптомите на лимфедема.

ЛимфодренажПосредством деликатно масажиране и стимулиране на лимфните възли, лимфодренажът помага на тялото да премахне токсините и излишните течности, които могат да се натрупат при онкологичните заболявания и лечението им.

Това може да допринесе за намаляване на отоците и подобряване на комфорта на пациента.

Важно е да се отбележи, че лимфодренажът следва да се извършва от квалифициран и опитен специалист, който разбира специфичните нужди и ограничения на онкологичните пациенти. Този нежен и ефективен метод може да бъде ценен съюзник в борбата с рака, помагайки на тялото да се справи със стреса и натоварването на болестта и лечението.

 


Зашишете час за консултация и процедура за лимфодренаж: 0878 92 31 99 или тук

Цени: Апаратен лимфодренаж: 40 лв/ процедура Работим с НЗОК

Апаратен +Мануален лимфодренаж: 70 лв

Теипинг: 20 лв


 

Лимфодренаж

Ключови думи: лимфодренаж , компресивна терапия

Вижте още:

Benefits of Compression Therapy

Leave a Reply