...
Б Е Т А   К Л И Н И К
0878923199 info@beta-clinic.com Понеделник - Петък: 08:00 - 17:00 ч.

За контакти

диагноза на гонартроза

Поставяне на диагноза на гонартроза чрез рентгеново изследване

Поставяне на диагноза на гонартроза чрез рентгеново изследване

Гонартрозата е хронично заболяване, засягащо колянната става. Това състояние се характеризира с дегенеративни промени в хрущялната тъкан, кости и други структури на коляното. Една от основните методи за поставяне на диагноза на гонартроза е рентгеновото изследване.

Рентгеновото изследване е широко използвана и достъпна процедура, която може да предостави важна информация за състоянието на колянната става. При използването на рентгеновите лъчи, медицинският персонал може да види структурите и евентуални промени в костите и хрущялите на коляното.

При поставянето на диагноза на гонартроза, рентгеновите снимки показват няколко характерни хрущялни и костни промени. Една от основните характеристики, наблюдавани при гонартроза, е намалена зъбчатост на костите на коляното. Това означава, че повърхностите на костите са изглаждени и хрущялът между тях е по-тънък или износен. Рентгеновите снимки също така могат да покажат формирането на костни израснатини, наречени остеофити, около колянната става.

При рентгеновата процедура за диагностициране на гонартроза, пациентът се поставя на рентгеновата маса, като коляното му се насочва към източника на рентгеновите лъчи. Снимките могат да бъдат правени от различни ъгли и в различни позиции, за да се осигури най-добрата визуализация на структурите на коляното. Обикновено се правят снимки както в правилната, така и в странична проекция.

Въпреки че рентгеновото изследване е често използван метод за поставяне на диагноза на гонартроза, трябва да се отбележи, че това изследване има някои ограничения. Рентгеновите лъчи не могат да разграничат меките тъкани като хрущял, мускули и свързващи връзки. Затова, ако е необходима допълнителна информация за състоянието на тези тъкани, лекарите могат да използват и други методи като магнитно резонансно изображение (MRI) или компютърна томография (CT).

В заключение, рентгеновото изследване е един от основните методи за поставяне на диагноза на гонартроза. То предоставя визуална информация за структурите на коляното и важни хрущялни и костни промени, характерни за това заболяване. Въпреки своите ограничения, рентгеновата томография все още остава ценен инструмент в клиничната практика при диагностицирането на гонартроза и при определянето на най-подходящото лечение за пациентите.

Класификацията на Келгрен-Лорънс (Kellgren-Lawrence) е широко използвана система за оценка и класификация на степента на гонартроза – хроничното заболяване на колянната става. Тази класификация се базира на рентгенологичните промени в колянната става и позволява на лекарите да определят степента на заболяването и да изготвят подходящ план за лечение.

Kellgren-Lawrence класификацията разделя гонартрозата на четири степени (от 0 до 4), като всяка степен представлява различна степен на промени в колянната става:

Степен 0: Няма рентгенологични промени и ставата се счита за нормална.

Степен 1: Възникват съмнения за гонартроза, но рентгеновите снимки не показват определени промени в структурата на ставата.

Степен 2: Наблюдават се малки промени в структурата на ставата. Това може да включва малка дегенерация на хрущяла и поява на малки остеофити (костни израснатини) около ставата.

Степен 3: Промените в колянната става са умерени. Хрущялът става значително по-тънък, костите стават по-гладки, остеофитите стават по-големи и се наблюдават леки деформации на ставата.

Степен 4: Гонартрозата е в напреднало състояние. Хрущялът в ставата е сериозно износен, костите са значително деформирани, остеофитите са по-големи и има ограничена подвижност на ставата.

Kellgren-Lawrence класификацията помага на лекарите да определят степента на гонартрозата и да изготвят подходящ план за лечение. В зависимост от степента на промените в колянната става, това може да включва консервативни методи като физическа терапия, упражнения за подобряване на силата и гъвкавостта, лекарства за облекчаване на болката и възпалението, или дори хирургически интервенции като колянна артродеза или колянна протеза.

Важно е да се отбележи, че Kellgren-Lawrence класификацията е само един от множеството инструменти, използвани при оценката и класификацията на гонартрозата. За диагноза и лечение на заболяването се препоръчва консултация с опитен медицински специалист.

Вижте още: рентген на колянна става

Вижте още: Степенни на гонартроза

Ключова дума

Leave a Reply