...
Б Е Т А   К Л И Н И К
0878923199 info@beta-clinic.com Понеделник - Петък: 08:00 - 17:00 ч.

За контакти

рехабилитация след инсулт

Рехабилитация след инсулт

Рехабилитация след инсулт

Рехабилитацията след инсулт е програма от различни терапии, предназначени да ви помогнат да научите отново умения, загубени след прекаран инсулт. В зависимост от частите на мозъка ви, засегнати от удара, рехабилитацията може да помогне с движението, говора, силата и уменията за ежедневен живот. Рехабилитацията след инсулт може да ви помогне да си върнете независимостта и да подобрите качеството си на живот.


Запишете час за физиотерапия и рефабилитация: 0878 92 31 99


Има широк спектър от усложнения от инсулт – и колко добре всеки човек се възстановява след това. Изследователите са открили, че хората, които участват в целенасочена програма за рехабилитация след инсулт , се представят по-добре от повечето хора, които нямат такава. Затова рехабилитацията след инсулт се препоръчва за всички хора, засегнати от инсулт.

Какво включва рехабилитацията след инсулт?

Има много подходи за подпомагане на хората да се възстановят от инсулт. Но като цяло рехабилитацията е съсредоточена около специфично фокусирани и повтарящи се действия – практикуване на едно и също нещо отново и отново. Вашият план за рехабилитация ще зависи от частта от тялото или вида на способностите, засегнати от вашия инсулт.

Физическите дейности могат да включват:

  • Упражнения за двигателни умения.
  • Упражненията могат да помогнат за подобряване на мускулната сила и координация в цялото тяло. Те могат да включват мускули, използвани за баланс, ходене и дори преглъщане.
  • Обучение за мобилност. Може да се научите да използвате помощни средства за придвижване, като проходилка, бастун, инвалидна количка или ортеза за глезена. Ортезата за глезена може да стабилизира и укрепи глезена ви, за да поддържа тежестта на тялото ви, докато се учите отново да ходите. Терапия, предизвикана от ограничения.Незасегнатият крайник се ограничава, докато тренирате да движите засегнатия крайник, за да подобрите функцията му. Тази терапия понякога се нарича терапия с принудителна употреба.

Терапия с обхват на движение

Някои упражнения могат да облекчат мускулното напрежение (спастичност) и да ви помогнат да си възвърнете обхвата на движение. Технологично подпомаганите физически дейности могат да включват:

Технологично подпомаганите физически дейности могат да включват: Функционална електро стимулация

  • Използва се при отслабени мускули, което ги кара да се свиват. – Роботизирана технология. Роботизираните устройства могат да помогнат на увредените крайници при извършване на повтарящи се движения, помагайки на крайниците да си възвърнат силата и функцията. – Безжична технология. Монитор на активност може да ви помогне да увеличите активността след инсулт.
  • Виртуална реалност. Използването на видео игри и други компютърно базирани терапии включва взаимодействие със симулирана среда в реално време.
    Когнитивните и емоционални дейности могат да включват: 
  • Терапия при когнитивни разстройства. Ерготерапията и логопедията могат да ви помогнат със загубени когнитивни способности, като памет, обработка, решаване на проблеми, социални умения, преценка и съзнание за безопасност.
  • Терапия при комуникативни нарушения.
  • Логопедичната терапия може да ви помогне да си възвърнете изгубените способности за говорене, слушане, писане и разбиране. Психологическа оценка и лечение. Вашата емоционална настройка може да бъде изпитана. Може също да имате консултации или да участвате в група за подкрепа. лекарства. Вашият лекар може да препоръча антидепресант или лекарство, което повлиява бдителността, възбудата или движението.

Кога трябва да започне рехабилитация след инсулт?

Колкото по-рано започнете рехабилитация след инсулт, толкова по-вероятно е да си възвърнете загубените способности и умения. Обичайно е рехабилитацията след инсулт да започне веднага след 24 до 48 часа след инсулта, докато сте в болницата.

Колко време продължава рехабилитацията след инсулт?

Колко дълго се нуждаете от рехабилитация след инсулт зависи от тежестта на инсулта и свързаните с него усложнения. Някои преживели инсулт се възстановяват бързо. Но повечето се нуждаят от някаква форма на дългосрочна рехабилитация след инсулт. Това може да продължи евентуално месеци или години след инсулта. Вашият план за рехабилитация след инсулт ще се промени по време на възстановяването ви, тъй като усвоявате отново умения и нуждите ви се променят. С непрекъсната практика можете да продължите да печелите с течение на времето.

Къде се провежда рехабилитацията?

Вероятно ще започнете рехабилитация след инсулт, докато сте още в болницата. Също така можете да извършите рехабилитация в МЦ Бета Клиник, като запишете час на тел.: 0878923199 или тук

Вижте още: Рехабилитация и физиотерапия

Вижте още: Лимфодренаж

Вижте още: Myoclinic

Leave a Reply