...
Б Е Т А   К Л И Н И К
0878923199 info@beta-clinic.com Понеделник - Петък: 08:00 - 17:00 ч.

За контакти

Рехабилитация след смяна на става

Рехабилитация след смяна на става

След извършването на смяна на става, било тя раменна, тазобедрена (ТБС) или колянна става (КС) неминуемо води до рехабилитация и тя става основна част от постоперативния лечебен процес. Рехабилитация -та  след смяна на става е добре да забочне възможно най- бързо, още на 1 следоперативен ден.


Обадете се СЕГА: 0878 92 31 99 – МЦ Бета Клиник

Обадете се за информация за пакетите за рехабилитация след смяна на става.


Целта е бързо възстановяване на пълен обем движения и връщане на мускулната сила. Изготвя се индивидуален план, като натоварването се увеличава постепенно, като през последните дни от болничното лечение, пациентите се натоварват дори по стълби – качване и слизане (при пациенти със сменена ТБС или КС).

Рехабилитацията се извършва няколко пъти на ден. Първоначално е добре тя да бъде ръководена от рехабилитатор или кинезитерапевт. В първите дни е възможно да се усеща лека болка и дискомфорт или бърза уморяемост и мускулна треска.

Стартови упражнение след смяна на тазобедрена става и колянна става

Упражнение 1:

Позиция на пациента: легнал по гръб

физиотерапия при сняма на ставаАктивни и пасивни движения в двете глезенни стави в посока нагоре и на долу. Този вид упражнения са подходящи от първи постоперативен ден. Можете да усложните движенията, като извършвате и кръгове.

 

 

 

Упражнения за мускулатурата около тазабодрената става

Упражнение 1

Позиция: легнал по гръб

Активно стягане и отпускане на бедрената мускулатура. Упражнението е подходящо от 1 следоперативен ден.

Упражнение 2

Позиция: легнал по гръб

Активно стягане и отпускане на седалищната мускулатура, като можете да задържите стягането от 5 секунди до 10 секунди. Упражнението е подходящо от 1 следоперативен ден.  При използването на заден достъп това упражнение се вклюва по- късно (закължителна консултация с лекуващ лекар!).

Упражнение 3

рехабилитация след смяна на ставаПозиция: легнал по гръб

Извършва се сгъване на тазобедрената става и колянната става, като ходилото и петата са прилепени към леглото. В първите следоперативни дни е трудно да се извърши това упражнение в пълен обем.

Повторения: опитайте се да го правите 10 серии по 10 повторения.

Упражнение: 4

рехабилитация след смяна на ставаПозиция: легнал по гръб

Повдигане/ изправяне на крака от тазобедрената става във въздуха. Това упражнение има за цел да повиши тонуса и силата в флексорите на тазобедрената става: m.iliacus, m.psoas, m.pectineus, m.rectus femoris и m.sartorius. През първите дни това упражнение може да се стори на пациентите трудно. За това най- често се извършва пасивно от рехабилитарор, като пациента се стреми около 5-7 ден след операцията да го извършва самостоятелно. През първите дни оперирания крайник се повдига (флексия в тазобедрената става) от 20 до 40 градуса.

Повторение: Опитайте се да го изпълнявате 10 серии по 10 повторения

 

Упражнение: 5

рехабилитация при смяна на ставаПозиция: легнал по гръб.

Toва упражнение се извършва от следните мускули: m.gluteus medius, m. gluteus minimus, m. tensor fasciae latae, като помощни мускули в това движение вземат и: m.piriformis, m.sartorius и m. superior fibers of the gluteus maximus. Упражнението затруднява пациентите през първата седмица след операцията и е от изключителна важност. Извършва се отвеждане на крака. Включва се 7 дни от операция и е от значение за стабилността на таза по време на ходене. Движението се извърпва в обем 20- 30 градуса.

Ходене с патерици

Използването на помощни средства е задължително при смяна на тазобедрена и колянна става за период от време (консултирайте се с вашия лекуващ лекар). При избора на патерици трябва да знете, че са подходящи тези с подмишнична упора и по възможност да се регулират. Дължината на патериците трябва така да бъде нагласена, че да има разстояние от 3 -4 пръста между подмишницата и патерицата. Тежестта на тялото се поеме НЕ от подмишничната зона, а от дланите , които са разположени върху ръкохватките.

Етап 1: преместете патериците напред с около 20 см

Етап 2: Придвижете оперирания крайник на нивото на патериците

Етап 3: Придвижете здравият крак пред патериците

Правете малки, но равномерни крачки.

Качване по стълби

Етап 1: Започнете изкачването, като поставите здравия крак на горното стъпало.

Етап 2: Преместете тежеста върху здравия крак

Етап 3: Повдигнете оперирания крак заедно с патериците.

Слизане по стълби

Етап 1: Поставете оперирания крак заедно с патериците върху долното стъпало.

Етап 2: Пренесете тежестта внимателно върху патериците

Етап 3: Преместете здравия крак на стъпалото


Запишете час за физиотерапия и рехабилитация: 0878 92 31 99


 


Обадете се за информация на специалните пакети: 0878 92 31 99


Вижте още:

Смяна на тазобедрена става

Смяна на колянна става

Пасивна физиотерапия

Асоциация по рехабилитация

 

 

3 Comments

Leave a Reply