...
Б Е Т А   К Л И Н И К
0878923199 info@beta-clinic.com Понеделник - Петък: 08:00 - 17:00 ч.

За контакти

сегментен ядрено-магнитен резонанс

Сегментен ядрено-магнитен резонанс ЯМР

Сегментен ядрено-магнитен резонанс ЯМР

Сегментен ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) е медицинска образна техника, която използва магнитно поле, радиовълни и компютър за създаване на детайлни изображения на вътрешността на тялото.


Запишете час за сегментен ЯМР: 0878 92 31 99 – Бета Клиник предлага сегментен ядрено-магнитен резонанс ЯМР с насоченост изследвания на крайници.


MRI е неинвазивен диагностичен инструмент, който може да помогне на лекарите да идентифицират и оценят широк спектър от медицински състояния, от наранявания на крайниците, мозъка, гръбначния мозък до рак и сърдечни заболявания.

В тази статия ще разгледаме технологията зад ЯМР, нейните приложения и ползите от нея.

Как работи ЯМР?

Машините за ЯМР използват мощен магнит, за да подредят протоните във водородните атоми на водните молекули в тялото. Когато се приложи радиочестотен импулс, протоните абсорбират енергия и излизат от подравняване. Докато протоните се връщат в първоначалната си позиция, те излъчват сигнал, който може да бъде измерен и анализиран от компютъра. Силата и времето на сигнала предоставят информация за плътността и разпределението на тъканите в тялото. Машините за ЯМР се състоят от голям магнит, радиочестотен предавател и приемник. Пациентът лежи на маса, която се плъзга в магнита.

По време на сканирането пациентът трябва да остане неподвижен, за да не се замъглят изображенията. MRI сканирането може да отнеме от няколко минути до повече от час, в зависимост от вида на сканирането и областта, която се изобразява. Приложения на ЯМР е универсален диагностичен инструмент, който може да се използва за оценка на широк спектър от медицински състояния. Някои от най-честите приложения на ЯМР включват:

  • Изобразяване на мозъка и гръбначния мозък: MRI е особено полезно за изобразяване на мозъка и гръбначния мозък. Той може да открие тумори, аневризми, множествена склероза и други състояния, които засягат централната нервна система.
  • Изобразяване на стави: ЯМР често се използва за изобразяване на стави като коляно, рамо и бедро. Може да помогне при диагностицирането на състояния като скъсани връзки, наранявания на хрущяли и артрит.
  • Абдоминално изображение: MRI може да се използва за оценка на черния дроб, панкреаса, бъбреците и други коремни органи. Той е особено полезен за откриване на чернодробни тумори, както и за диагностициране и стадиране на рак на панкреаса.
  • Изобразяване на гърдата: ЯМР може да се използва в комбинация с мамография за скрининг на жени с висок риск от рак на гърдата. Използва се и за оценка на степента на рак при жени, които вече са били диагностицирани.
  • Сърдечно-съдово изображение: MRI може да се използва за оценка на сърцето и кръвоносните съдове. Той може да открие запушвания в артериите, да оцени функцията на сърцето и да диагностицира състояния като аортни аневризми. Ползи от ЯМР ЯМР предлага няколко предимства пред други техники за изобразяване, като рентгенови лъчи и компютърна томография.

Тези предимства включват:

  • Неинвазивност: ЯМР е неинвазивна техника, която не изисква използването на йонизиращо лъчение.
  • Образ с висока разделителна способност: ЯМР осигурява много подробни изображения на меки тъкани, като мозъка и гръбначния мозък, които не се виждат лесно с други техники за изобразяване.
  • Мултипланарно изображение: ЯМР може да произвежда изображения в множество равнини, което позволява на лекарите да виждат тялото от различни ъгли.
  • Безопасен за повечето пациенти: ЯМР като цяло е безопасен за повечето пациенти, включително бременни жени и деца. Въпреки това, пациенти с определени импланти, като пейсмейкъри, може да не могат да се подложат на ЯМР.

Запишете час за сегментен ЯМР: 0878 92 31 99 – Бета Клиник предлага сегментен ядрено-магнитен резонанс ЯМР с насоченост изследвания на крайници.


Запишете час за изследване: 0878 92 31 99 или тук

Ключова дума: Сегментен ядрено-магнитен резонанс ЯМР

Вижте още

2 Comments

Leave a Reply