...
Б Е Т А   К Л И Н И К
0878923199 info@beta-clinic.com Понеделник - Петък: 08:00 - 17:00 ч.

За контакти

Смяна на колянна става

Смяна на колянна става

СМЯНА НА КОЛЯННА СТАВА

Една от найй- честите причини за смяна на колянната става е дегенеративно износване, наречено още гонартроза. Дегенеративните промени прогресират, като според американската ортопедична асоциация 20 % от населението над 50 годишна възраст са зесегнати. Като още причина за извършване на смяна на ставата или казано още алопластика са травми, тумори и други. Наблюдава се и голям процент на пациент с напрадлала форма на ревматоиден артрит, който имат нужда от смяна на колянна става.

Преди операцията:

  • Важно е пациентът да бъде в добро физическо здраве
  • Спиране на тютюнопушенето поне няколко месеца преди операцията
  • Спиране на НСПВС, последните 5-7 дни.

Избор на имплант:

Най- общо имплантите могат да се разделят на два вида: импланти за цялостна (тотална смяна на колянна става) и такива за честична смяна на колянна става.

По време на операцията:

Спрямо вида на ставава могат да пъдат отстранени предна и задна кръстна връзка, като импланта които се поставя трябва да отговаря на механичните нужди на ставата за стабилност. При по- млади пациенти има опция за тяхното запазване. Това е най- добре да бъде по преценка на доктора, който ще извърши операцията.

Етапи на възстановяване:

Рехабилитацията трябва да започне максимално бързо след оперативната интервенция. Срокът за пълно възстановяване е около 6 седмици, но съвременните техники позволяват по бързо връщане към ежедневието. Периодът варира и зависи от моментното състояние на пациента. състоянието на засегнатата става (наличието на деформации и контрактури) , качествената рехабилитация и мотивацията на пациента.

рехабилитация след смяна на ставаОще през първия ден след операцията може да се започне със стягане и отпускане на бедрената мускулатура, пасивна рехабилитация чрез артромот и дори да се включат активни движения в оперираната става. Като се позволява на пациента да извършва флексия и екстензия в колянната става.

През следващите дни се увеличава натоварването, като се показват различни упражнения и се увеличава времето на натоварване. Последните дни от престоя на пациента в болницата се показва и ходене по стълби.

Можете да видите етапи от възтановяването на наши пациенти:


Запишете час за консултация: 0878 92 31 99


Харесайте страницата в facebook  и facebook група за протезиране.

 

Често задавани въпроси:

Въпрос 1: Колко ще продължи операцията?

Отговор: Най- важното е да мине успешно! Продължителността на операцията зависи от вашето състояние, наднормено тегло и достъпа с който ще се работи. Най- често продължителността е около 1 час и 30 мин.

Въпрос 2: Колко продължава престоя в болницата?

Отговор: Ако всичко е наред, престоят е 7 дни.

Въпрос 3: Колко издържат ставите?

Отговор: При нормални обстоятелства около 17 – 25 години. Препоръка: пазете се от травми и НЕ качвайте рязко килограми.

Въпрос 4: От какъв материал е ставата?

Отговор: Най- често ставите се произвеждат от кобалт, хром , молибдем. Различните потребители използват различни съставки.

Въпрос 5: Кога мога да се къпя?

Отговор: Пълноценно къпане се препоръчва 2 дни след махане на конците. До тогава оперираната зона трябва да се пази чиста и суха.

Въпрос 6: Колко често трябва да се правят превръзки след изписване от болницата?

Отговор: Стандартните препоръки са на всеки 3-4 дни.

Въпрос 7: Ще има ли лекарства след изписване от болницата?

Отговор: Да, тя е задължителна и включва нискомолекулен хепарин, като: clexan, fraxiparin или xarelto.

Въпрос 8: Кога се махат патерицити?

Отговор: Тук трябва да се консултирате с вашия лекуващ лекар. Стандартните препоръки са да се използват до 3 месеца след операцията, но вече има техники който позволяват патериците да се махнат на първия месец.

Въпрос 9: Кога може да се шофира?

Отговор: След 20-я ден от операцията

Въпрос 10: Какви усложнения мога се получат?

Отговор: Възможте усложния са като при всяка операция – инфекции, тромбози, емболия. Специфичните усложнения са ранно разхлабване. При травма може да се получат счупвания на иперираната кост.

Вижте още:

Пасивна рехабилитация на колянна става

Рехабилитация след смяна на става

Европейска асоциация по колянна алопластика

Поставяне На Диагноза На Гонартроза 

2 Comments

Leave a Reply