...
Б Е Т А   К Л И Н И К
0878923199 info@beta-clinic.com Понеделник - Петък: 08:00 - 17:00 ч.

За контакти

Хиперметропия

Хиперметропия: Причини, симптоми и лечение

Хиперметропия: Причини, симптоми и лечение

Хиперметропията е разпространено заболяване на очите, което засяга милиони хора по света. При това състояние, обективът на окото не успява да фокусира светлината точно на сетния слой, което води до неясно виждане на близки предмети. В тази статия ще разгледаме причините и симптомите на хиперметропията, както и методите за лечение и корекция на това заболяване.

Причини на хиперметропията:
Хиперметропията в основата си е причинена от анатомически аномалии на окото. Обикновено причината е свързана със недостатъчна дължина на очната топка или с прекомерна извивка на роговицата. Това води до фокусиране на светлината зад сетния слой вместо точно върху него, което причинява неясно виждане на близки обекти.

Симптоми на хиперметропията:
Главният симптом на хиперметропията е неясно виждане на близки предмети. Хората с хиперметропия често имат затруднения при четене на текст на близко разстояние, работа на компютър или извършване на близка дейност. Други симптоми могат включват главоболие, напрежение в очите, умора и затруднения при фокусиране.

Лечение на хиперметропията:
Хиперметропията може да бъде коригирана и лекувана чрез различни методи за корекция на зрението. Ето някои от тях:

1. Очила: Най-честият начин за корекция на хиперметропията е носенето на очила с положителна оптическа сила. Тези очила помагат на светлината да фокусира правилно върху сетния слой, което подобрява видимостта на близки предмети.

2. Контактни лещи: За хората, ко

  1. ито предпочитат безочково виждане или искат да се възползват от повече свобода на движение, контактните лещи са възможност за корекция на хиперметропията. Те също така коригират фокусирането на светлината върху сетния слой и осигуряват ясно виждане на близки обекти.
  2. Рефрактивна хирургия: За хората, които искат постоянно решение за хиперметропията, рефрактивната хирургия може да бъде подходяща опция. Лазерната корекция на зрението, като LASIK или PRK, може да се извърши, за да се промени формата на роговицата и да се подобри фокусирането на светлината.
  3. Имплантируеми лещи: В някои случаи, имплантируемите лещи могат да бъдат използвани за корекция на хиперметропията. Тези специални лещи се поставят в окото и променят фокуса на светлината, за да се подобри виждането на близки обекти.

Заключение: Хиперметропията е разпространено заболяване на очите, което води до неясно виждане на близки предмети. Различни методи за корекция на зрението, като очила, контактни лещи, рефрактивна хирургия или имплантируеми лещи, могат да бъдат използвани за лечение и подобряване на видимостта. Важно е да се консултирате с оптик или очен лекар, за да определите най-подходящият метод за корекция на хиперметропията, който отговаря на вашите нужди и предпочитания.

 

Направете вашият преглед СЕГА запишете час: тук/ или запишете час за преглед на: 0878 9231 99

Намерете още статии: тук

Ключова дума: Хиперметропия

Leave a Reply